Izvor: B92, 05.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Impresionirana manjinskim jezicima

Beograd -- Predstavnica SE Sonja Pakajre kaže da je impresionirana brojem zakona u SCG koji su posvećeni zaštiti manjinskih jezika.

Pakajre je, na seminaru o ratifikaciji evropske Povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, pohvalila donete propise, i rekla da je sad neophodno sprovesti ih i otkloniti eventualne prepreke ka njihovoj primeni.

Prema njenim rečima, Povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima se odnosi isključivo na zaštitu i unapređneje manjiskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jezika, a ne zaštitu prava nacionalnih manjina.

Kako je navela, SCG će uskoro morati da odabere nezavisnog predstavnika koji će zemlju predstavljati u Komitetu za manjinske jezike Saveta Evrope.

U SCG postoji deset manjinskih jezika i to albanski, bugarski, bošnjački, mađarski, romski, rumunski, rusinski, slovački, ukrajinski i hrvatski, a Poveljom je omogućeno proširenje tog spiska.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.