Imovina Vojina Đorđevića popisana zbog dugova

Izvor: Blic, 21.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imovina Vojina Đorđevića popisana zbog dugova

Srpski biznismen Vojin Đorđević, vlasnik „Si end Si kompanije", ostaće bez stvari a potom i kuće u kojoj živi u Subotici ukoliko u roku od tri dana ne izmiri dugovanja prema kompaniji A.S.A.P. koja je od „Hipo Alpe-Adrija banke" otkupila potraživanje prema njegovoj firmi „Si end Si" vredno osam miliona evra.

Subotički opštinski sud izdao je rešenje 10. juna ove godine za naplatu jedne od više menica koje je Đorđević lično izdao kao garant od kojeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se može izvršiti naplata duga. Sud je doneo rešenje po zahtevu tužbe da se, ukoliko Đorđević ne izvrši uplatu, popišu stvari iz kuće i prodajom naplati dug. Đorđević ima pravo prigovora, ali s obzirom na to da se radi o ličnoj menici, male su šanse da se on usvoji.

A.S.A.P. je početkom 2007. godine preuzela potraživanja „Hipo Alpe-Adrija banke" od oko 12 miliona evra, uglavnom obezbeđenih nalogom na pokretnu imovinu i hipotekom datom na zemljište i objekte na kojem se nalazi „Voda voda", kao i opremom „Sinalka", udelom u kompanijama i ličnom imovinom.

Ovo nije jedina tužba zbog neizmirenih dugova koja zatrpavaju sto srpskog biznismena. Osim toga, finansijsko poslovanje četrdesetak firmi ovog subotičkog privrednika predmet je kontrole i finansijske policije zbog sumnje da duguje državi oko milijardu i po dinara, odnosno oko 15 miliona evra po osnovu utaje poreza i doprinosa.

Protiv Đorđevića, čijih desetak firmi je pod finansijskom blokadom više od godinu i po dana, zbog neizmirenih milionskih obaveza prema bankama i dobavljačima, poslovni partneri vode nekoliko sudskih sporova. Nemačka firma „Sinalko", samo je jedan od njih.

Uložen prigovor

Đorđević je potvrdio za „Blic" da je doneto rešenje o izvršenju, ali naglašava da je protiv tog rešenja uložen prigovor, te „da se radi o protivzakonitom posedovanju menice koja je u posedu neovlašćenog lica koje je protivzakonito kupilo potraživanje od 'Hipo banke’", te da su protiv svih učesnika podnete prijave nadležnim organima.

- Finansijska policija nije imala zakonitih ovlašćenja za preduzimanje bilo koje zakonite radnje i to sve možete proveriti u Ministarstvu finansija. Kabinet ministra finansija odbio je da primi pritužbu mojih advokata na ovakvo postupanje - dodao je Đorđević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.