Ima za reprezentaciju, a nema para za knjige

Izvor: Glas javnosti, 07.Avg.2009, 04:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima za reprezentaciju, a nema para za knjige

SUBOTICA - Gradska biblioteka Subotice je verovatno svojevrsni rekorder Srbije po broju zaposlenih, isplaćenim zaradama i troškovima reprezentacije, ali sramno malim iznosom za otkup novih knjiga.

Valerija Pribila, direktor Gradske biblioteke, navodi da je za rad ove ustanove, u kojoj je zaposleno čak 53 ljudi, izdvojeno 47,3 miliona dinara, od čega je 300.000 dinara namenjeno za kupovinu novih naslova.

- Toliko je odobreno iz budžeta, međutim, dobićemo nešto novca iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Pokrajine, a tu su i donacije, pokloni i drugi prihodi. Takođe, očekujem da znatna sredstva za obnovu fondusa stignu i iz Ministarstva prosvete. Imamo oko 280.000 naslova i godišnje bi trebalo nabaviti bar po 7.500 knjiga, ali to zasada nije moguće - kaže Pribila.

Biblioteka ko fabrika

U Subotici se 130 puta više izdvaja za plate zaposlenih u bibliotekama, nego za nabavku knjiga. Lokalni odbornici nisu postavili pitanje zašto Gradska biblioteka ima 53 zaposlena, koliko i osrednja fabrika.

Poreski obveznici o tome imaju svoje mišljenje, ali ono i nije važno, jer o budžetu ionako odlučuje samo šačica njihovih stranačkih izabranika.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.