Izvor: Blic, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima para u otpadu

Ima para u otpadu

Domaće firme slabo su upoznate sa zakonskim normama u ovoj oblasti, a ima i velikih sistema koji uopšte ne poštuju zakon. Srbija najviše uvozi i izvozi metalni otpad, a kao i u svim segmentima privrede i ovde se priželjkuju nove investicije.

-.Kada bi došle nove investicije i otvorile se nove fabrike, samo u prikupljanju može da se zaposli oko pet hiljada radnika. Trenutno u Srbiji imamo 258 firmi koje se bave reciklažom, a najveći broj se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bavi preradom metalnog otpada - kaže za 'Blic' Gordana Perović, direktorka Agencije za reciklažu.

Naša zemlja najviše izvozi i uvozi metalnog otpada. Sav otpad može da se izvozi u 'sirovom' stanju ili da se prerađuje, čime se povećava njegova cena.

- Da bi se iz stare flaše dobila nova, potrebna nam je fabrika koja bi koštala oko šest miliona evra. Zato mi njih preradimo do određenog nivoa, pa onda izvozimo. Recimo, pet ambalaža, u zavisnosti od boje, na svetskoj berzi košta od 200 evra po toni pa naviše. Nakon jednog ili dva nivoa prerade dostiže cenu od 350 ili 400 evra. A cena čistog granulata koji mi uvozimo je između 1.000 i 1.200 evra po toni - objasnila je direktorka Perović.

U Srbiji je u preko trideset opština već započeto postavljanje kontejnera za sortiranje otpada.

- Građani fantastično poštuju odlaganje u kontejnere za određene vrste otpada. Preko 90 odsto otpada zaista pripada tim kontejnerima - kaže Perovićeva.

Inače, oko trećine firmi u Srbiji poštuje zakonske norme a među njima je sve veći broj velikih sistema koji se pridržavaju zakona povezanih sa preradom i odlaganjem otpada. U Agenciji imaju saznanja da veliki broj firmi do skoro nije bio ni upoznat sa zakonskim regulativama. Inače, za kontrolu primene zakona zadužen je republički inspektor za zaštitu životne sredine. Agencija je prošle godine imala u svojoj bazi 120 preduzeća koja obuhvata Zakon o postupanju sa otpadnim materijama, a sada ih ima oko 300. Perovićeva je naglasila da je sve veći broj firmi koje poštuju slovo zakona, ali i dalje ima velikih sistema koji ne poštuju zakon.

Radovan Ž. Marković Japanci skoro ništa ne bacaju

Najveći prerađivač otpada u svetu je Japan sa čak 90 odsto prerađenog otpada. U Evropi otpad najviše prerađuju Finska, Švedska i Holandija (oko 40 odsto). Veliki prerađivači su i Amerika, Nemačka, Austrija i Italija, a u našem okruženju Slovenija i Hrvatska, iza kojih dolazi Srbija. - Naša zemlja prerađuje devet odsto svog otpada, a pre samo tri godine reciklirali smo samo tri odsto. Ako nastavimo ovakvu tendenciju i do 2010. uspemo da podignemo stepen reciklaže na 18 do 20 odsto, to bi bio fantastičan uspeh - izjavila je Gordana Perović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.