Ima li života posle zatvora

Izvor: RTS, 20.Mar.2019, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li života posle zatvora

Kada u zatvoru odsluže kaznu, bivši osuđenici njen teret često nose i na slobodi. Mnogi od njih nemaju ni osnovna dokumenta, a bez njih ni osnovna prava. Osamnaest organizacija iz cele Srbije ujedinjeno je u Mrežu koja treba da im pomogne da se lakše vrate u zajednicu i nastave život. Inicijativa je pokrenuta pre dve godine i 24 organizacije su prošle kroz različite radionice. Projekat podržava i OEBS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Život posle zatvora – treba da znači da je kazna gotova. U praksi sloboda za mnoge bivše osuđenike znači da su bez novca, ali i da za njih nema posla. Tokom kazne mnoge zaborave prijatelji, nemaju ni porodicu. Mnogi izlaze bez lične karte.

"Gorući problem osuđenih je prijava prebivališta, što vodi ka dobijanju ličnih karata zbog zastarelih adresa ili fiktivnih adresa", kaže Jelena Srnić Nerac iz "Neostart".
Jedna od adresa na koju će moći da se obrate je "Mreža organizacija za postpenalnu podršku Srbije". Tu će prvo dobiti informacije koje su im potrebne, pravnu pomoć, ali i smeštaj, hranu, odeću i obuću.
"Može se raditi i o savetu iz zdravstvene zaštite. Znamo da je njihovo zdravstveno stanje jako loše, pogotovo ako se radi o nekim infektivnim bolestima i možda procesu lečenja koji je već počeo. Mislim da su veoma važni i profesionalni saveti, gde i kako da nađu posao", kaže predsednik UO "Mreže za postpenalnu podršku Srbije" Slobodan Arsenijević. 
Nemaju gde, pa je procenat povratnika u srpskim zatvorima visok, oko 65 odsto. Zato državi treba pomoć nevladinog sektora.
"Prvi dan izdržane kazne mora da bude i prvi dan pripreme za povratak osuđenog u društvenu zajednicu. Međutim, proces resocijalizacije ne može da se sprovede u ustanovi do kraja, već je bitna podrška i pomoć koja im je na raspolaganju po izlasku na slobodu", kaže direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Dejan Carević.
Više od dvadeset organizacija će pružati podršku nekadašnjim osuđenicima širom Srbije. Prve rezultate moći će da mere za godinu ili dve. Ciljevi su brojni – od toga da bivši osuđenici nastave obrazovanje, pa do osnivanja Savetovališta koje treba da im pruži i psihološku podršku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.