Ima li dovoljno mesta za beskućnike u Beogradu?

Izvor: RTS, 18.Nov.2018, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li dovoljno mesta za beskućnike u Beogradu?

Pre nekoliko dana u javnost je dospeo snimak starice koja leži na ulici u blizini Kliničkog centra u Beogradu, zbog čega je Sekretarijat za socijalnu zaštitu hitno reagovao i naložio vanrednu inspekcijsku kontrolu Prihvatilišta za stare i odrasle u Kumodraškoj ulici. To je ujedno i povod da proverimo da li u prihvatilištima ima dovoljno mesta za sve.
Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << statistiku u Srbiji živi više od 18.000 beskućnika.

Neki od njih za RTS kažu da nemaju drugi izbor i krov nad glavom. Spavaju napolju i po hladnom vvrmenu.
Sa Ismetom i Borislavom u Prihvatilištu su još 104 korisnika. Oni koji se od ulice nisu umorili, na nju se često vraćaju. U Srbiji im to još nije zabranjeno, ali da su u susednoj Mađarskoj, bili bi kažnjeni.
"Mislim da je to jako rigidan stav mađarske vlade i niko od nas ne bira da bude nesrećan, da bude na ulici, da bude bez novca, da bude bez hrane, da strepi svaki dan i svaku noć, da prosto strahuje od nekih osoba koje ih mogu povrediti. Tako da mislim da takva vrsta kazne nije dobra i da mnoge stvari mogu ipak na lepši način da se izregulišu", kaže Nevena Nikić Simatović iz Prohvatilišta za stra i odrasla lica.
Prema nezvaničnim podacima, u Budimpešti živi oko 30.000 beskućnika. Na prenoćište može da računa tek trećina. Ni u Beogradu nema mesta za sve koji bi da se tokom noći sklone sa ulice. Broj beskućnika, prema podacima Gradske uprave u Beogradu raste, a tokom godine oko 4.300 korisnika dobije pomoć.
"Beograd misli o tome i u narednom periodu mi ćemo otvoriti i par dnevnih skloništa u gradu Beogradu. To je ono što je potrebno, znači sem prihvatilišta za odrasla i stara lica koji je osnovni tip socijalne zaštite radićemo na tome da se otvore i dnevna skloništa po uzoru na druge evropske gradove kako bi i teritorijalno imali rasprostranjen sistem socijalne zaštite koji će pokriti ceo grad Beograd", kaće Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave Beograda.
Ne raste broj beskućnika samo kod nas. U Evropskoj uniji ih je 3,3 miliona - najviše ih ima u Nemačkoj i Francuskoj, a najmanje u skandinavskim zemljama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.