Ikona Bogorodice Trojeručice sa Hilandara preneta u u selo Bošnjane

Izvor: Blic, 10.Maj.2015, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ikona Bogorodice Trojeručice sa Hilandara preneta u u selo Bošnjane

Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice iz manastira Hilandar stigla je u manastir Svetog apostola i jevanđeliste Luke u selu Bošnjane kod Varvarina.

Ikona je iz Hilandara pristigla u pratnji donatora i nastojitelja manastira Svetog Luke oca Alekseja, a dočekalo ju je više od 1.000 vernika.

Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice identična je onoj na Hilandaru, izrađena je u istim dimenzijama i trajno će ostati vernicima u manastiru Svetog Luke.

U manastiru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Svetog Luke, pored ikone Presvete Bogorodice Trojeručice nalazi se i ikona Bogorodice Mlekopitateljice i dve mirotočive ikone, ikona svetog Luke i carevića Alekseja Romanova kao i druge crkvene dragocenosti i odabrani primerci crkvenog mobilijara, darovani od mnogobrojnih poklonika.

Manastir svetog apostola i jevanđelista Luke podignut je na mestu gde se, prema narodnom predanju, u 14. veku, za vreme kneza Lazara, nalazio prvobitni manastir koji je poharan i uništen za vreme Turaka. Posle priče jednog meštanina da je u snu od nekog svetitelja dobio naredbu da na mestu nekadašnjeg počne da se podiže novi manastir, vernici iz Bošnjana su 1990. godine počeli zidanje manastira Svetog Luke, koji je 21. jula 1996. godine osveštan.

Manastir je do 2002. godine bio ženski da bi od tada, dolaskom arhimandrita Alekseja za nastojatelja, postao muški.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.