Igrom za Jovanino izlečenje

Izvor: RTS, 22.Mar.2014, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igrom za Jovanino izlečenje

Tradicionalni koncert ansambla "Oro" Studentskog kulturnog centra u Nišu ove godine namenjen je lečenju Jovane Živković. Jovana je obolelela jedne vrste Hočkinsove bolesti za koju lek može da se nabavi samo u inostranostvu.

Ansambl "Oro" studentskog kulturnog centra u Nišu sinoć je održao tradicionalni koncert povodom Dana studenata, koji je ove godine namenjen lečenju dvadesetpetogodišnje Jovane Živković. Ona je obolela od jedne vrste Hočkinsove bolesti, a četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ciklusa hemoterapije, zračenje i tretman matičnim ćelijama nisu pomogli. Jedina nada je lek koji u Srbiji još nije registrovan.

Zbog teškog zdravstvenog stanja Jovana nije prisustvovala koncertu. Sa nekoliko stotina učesnika, ansambl "Oro" pridržio se akciji za pomoć svojoj sugrađanki, čije bi lečenje trebalo da počne već u aprilu.

"Ovo nije prvi, a nažalost ni zadnji put da se Studentski kulturni centar priključuje ili inicira ovakve akcije, jer ono što je do nas to je da učinimo nešto što je možda malo, ali nekome to zaista znači mnogo", kaže Aleksandra Strahinić iz SKC-a u Nišu

Za prethodne tri godine Jovanina težina spala je na 36 kilograma, i stalno ima povišenu temperaturu.

Akciju su pokrenule Železnice Srbije, gde radi njen otac, ali pomoć kolega nije dovoljna, jer je terapija lekom koji se nabavlja u inostranstvu, skupa.

"U Srbiji ih još uvek nema, te ampule su u proceduri legalizacije, tri i po hiljade evra košta jedna ampula, njoj treba šesnaest", kaže Žarko Ristić, novinar Medija centra Železnica Srbije.

U akciji učestvuju i zaposleni u niškoj Vojnoj bolnici, gde radi Jovanina majka, a novčana pomoć stići će i iz Ministrastva odbrane i vojske.

"Rešili smo da pomognemo, jer oni nisu u prilici da sami obezbede novčana sredstva za njeno lečenje. Nadam se da će se naš glas i apel proširitii i da će se svi ljudi dobre volje uključiti u akciju", kaže Mila Nedeljković, referent za informisanje Vojne bolnice u Nišu.

Sve karte za ovaj humanitarni koncert su rasprodate, a samo u kutiji za one koji su svojim dobovoljnim prilozima želeli da dodatno pomognu, našlo se više od 47.000 dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.