Igra staklenih snova u prestonici stakla

Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igra staklenih snova u prestonici stakla

Srbobran Kilibarda, dizajner paraćinske Srpske fabrike stakla, osmislio je više od 500 staklenih predmeta iz ugostiteljskog asortimana, koji su svoje mesto našli i u prestižnim hotelima Las Vegasa

Paraćin – Srbobran Kilibarda važi za istinskog svestranog umetnika: njegov opus obuhvata crteže, ulja na platnu, skulpture i nadasve dizajniranje stakla.

Kilibarda se 1977. godine zaposlio kao dekorater u paraćinskoj Staklari. Nekoliko godina kasnije postao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je dizajner stakla. Prvu značajniju afirmaciju doživeo je osamdesetih godina, kada su u Beogradu izložene njegove staklene činije sa apliciranom plavom bojom – svi primerci su prodati istog dana.

– Novac mi nikada nije bio motiv za stvaranje. Slikam i dizajniram samo ono što volim. Pre nekoliko godina napustio sam Staklaru, jer sam tražio nove izazove i motive. Međutim, u ovu najpoznatiju paraćinsku firmu sam se vratio oktobra prošle godine. Naime, novopostavljeni direktor Aleksandar Đukić je tražio da vidi kreacije svih dizajnera koji su ikad radili u Staklari, a posebnu pažnju mu je privukao jedan tanjir. Upitao je čije je to delo, a kada su mu rekli da je to moja kreacija, pozvao me je da se ponovo angažujem u ovoj firmi – kaže Kilibarda, dodajući da je od tada osmislio više od 500 novih uzoraka iz ugostiteljskog asortimana, od kojih se mnogi već nalaze u serijskoj proizvodnji. Najveći komercijalni uspeh u Srbiji imala je flaša iz četiri dela, u kojoj mogu da stoje četiri različita pića. A kada je reč o prodoru na inostrana tržišta, Srbobran može da se pohvali da je 16 njegovih kreacija (servisi za desert, razne vrste tanjira, čaša i svećnjaka) našlo svoje mesto u opremi dva prestižna hotela u Las Vegasu: predstavnik firme koja širom sveta prati proizvodne programe staklara koje su „na glasu” iz kataloga paraćinskog preduzeća odabrao je opremu koju je upravo Kilibarda osmislio.

Njegovi radovi su prisutni i u svetu popularne muzike: skulptura zmaja, zaštitni znak budvanskog festivala „Pesma Mediterana", Srbobranovo je delo, a nedavno je za potrebe muzičkog rijaliti šou-programa „Operacija trijumf” dizajnirao staklenu statuu koja je pripala pobedniku ovog nadmetanja.

– Zapravo, to nije moje autorsko delo. Organizatori tog šou-programa su mi doneli crtež, ali sam im rekao da takvu skulpturu nije moguće napraviti. Sugerisao sam izvesne izmene, oni su prihvatili, a duvači Srpske fabrike stakla u Paraćinu izradili su skulpturu – precizira naš sagovornik, koji nam poverava šta mu je neostvareni dizajnerski san:

– Maštam da na Karađorđevom brdu iznad grada napravim flašu od 145 tona koja bi bila zaštitni znak Paraćina, grada stakla. Nju bi činilo 75.000 flaša mineralne vode, poređanih ukrug, prečnika 5,5 metara i visine 27 metara – ističe Kilibarda za naš list dodajući da je osmislio sistem ređanja flaša kako bi poslednja od njih izdržala taj ogromni pritisak.

-----------------------------------------------------------

Jedinstveno žensko rublje

Među najekskluzivnije radove dizajnera Srbobrana Kilibarde bez sumnje se svrstava – stakleno žensko rublje:

– To sam uradio, što bi se reklo, za svoju dušu, a motiv više je bila i činjenica da pre mene nešto tako niko nije napravio. Kreacija je prezentovana 1998. na modnoj reviji održanoj tokom kulturne manifestacije „Majski salon" u Paraćinu. Manekenke su mi rekle da je stakleni teget veš koji su nosile bio vrlo udoban, da ih uopšte nije žuljao – kaže Kilibarda.

Zorica Gligorijević

[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.