Izvor: Danas, 29.Dec.2015, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igra izbora

Vlast je u velikoj prednosti u odnosu na opoziciju kad je reč o predstojećim izborima. Jer, u prilici je da odluči njihov tajming i konstrukciju (na kojim nivoima će sve biti održani) koja će nositi izbornu kampanju. Ta prednost nije nikakva novost u višestranačkom životu Srbije - poznati su razni primeri promene izbornog sistema, a i političkog u smislu da li se predsednik bira direktno, baš u osvit početka kampanje.

Zasad, a to su i saznanja Danasa, Vučić šalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << javnosti poruku da prevremenih predsedničkih izbora neće biti, uprkos tome što obavešteni izvori navode da ga u bliskom okruženju nagovaraju da ih izazove i da se sam kandiduje za predsednika. To bi značilo otvaranje sukoba i razlaz sa Tomislavom Nikolićem, koji pak šalje dvosmislene poruke - te nikad se ne bi kandidovao bez Vučićeve podrške, ali možda bi i mogao da pobedi bez nje. Međutim, svi koji se kunu u Vučićevu šahovsku veštinu i proračunate poteze unapred, valjda su dosad shvatili da to podrazumeva i žrtvovanje sopstvenih figura - saradnika, za šta je najbolji primer slučaj ministra odbrane.

Zato će izbori biti prilika da lider SNS ukloni nekog od potencijalnih konkurenata iz vlasti - rejting opozicije je i dalje takav da ona teško sama po sebi predstavlja ikakvu ozbiljnu pretnju. Da li će to biti Dačić i njegovi socijalisti, Nikolić ili možda neko drugi iz prve garniture SNS, spolja je nemoguće predvideti, i zato će do raspisivanja sve opcije ostati otvorene. Parlamentarni izbori deluju najizvesnije zato što je naprednjacima za uspeh u Vojvodini i na lokalu kakav priželjkuju, potreban jak nosilac liste - sadašnji premijer. Iz samog vrha SNS stižu upozorenja da bi najveći problem u kampanji mogle biti greške i gafovi Vučićević bliskih saradnika. Ako ne bude izbora na svim nivoima, i ako Nikolić ne načini gafove u kampanji, može se nadati drugom mandatu, kad i ako predsednik bude biran u parlamentu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.