Izvor: B92, 30.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igmanska inicijativa formira ekspertsku grupu za pomirenje

Novi Sad -- Igmanska inicijativa, organizacija koja okuplja stotinak nevladinih organizacija iz Srbije i Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, oformila je ekspertsku grupu čiji je zadatak da izradi model međudržavnog pomirenja. Član ekspertskog tima Aleksandar Popov rekao je da postojeći modeli pomirenja među narodima i državama, poput južnoafričkog ili nemačko-francuskog, ne mogu biti primenjeni na prostor bivše Jugoslavije. On je rekao da je izrada modela pomirenja "posao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na duge staze" i precizirao da je stručan konsultant ekspertskog tima nevladinih organizacija Aleks Borejn, čovek koji je izradio južnoafrički model pomirenja. "Bilo je pokušaja stvaranja komisija za istine i pomirenje, poput one koju je formirao bivši predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, ali te komisije nisu dale nikakve rezultate", ocenio je Popov.

Pored Popova, SCG u Komisiji predstavljaju ekspert za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević i bivši član Saveta za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić. Hrvatsku stranu predstavljaju Zoran Pusić i Vesna Teršelić iz nevladinog sektora i doskorašnji savetnik predsednika Hrvatske Tomislav Jakić. BiH predstavljaju Vehid Šehić iz Tuzle, Miodrag Živanović iz Banjaluke i Slavo Kukić iz Mostara, sva trojica dugogodišnji aktivisti u nevladinom sektoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.