Iduće nedelje o prvim koracima racionalizacije

Izvor: S media, 04.Sep.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iduće nedelje o prvim koracima racionalizacije

Prvi koraci u procesu racionalizacije mreže škola i broja zaposlenih u prosveti trebalo bi da budu poznati naredne nedelje nakon sastanka Vlade i razgovora sa predstavnicima sindikata, najavio ministar prosvete Žarko Obradović.

"Naš plan ima nekoliko koraka i mi ćemo to uraditi, s tim što ćemo prvo imati jedan sastanak u Vladi, pa onda sa sindikatima", kazao je Obradović nakon obilaska Sajma udžbenika u Beograd.

Komentarišući najave smanjenja broja zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u državnoj administraciji, Obradović je naveo da u Ministarstvu prosvete ima 100 zaposlenih manje nego što je dozvoljeno normativima.

"U samoj organizaciji Ministarstva mi nismo koristili sve pogodnosti. Imamo jednog sekretara manje nego što se može, jednog savetnika manje nego što se može, a ja sam ukinuo i jednog pomoćnika ministra predlogom sistematizacije radnih mesta", kazao je ministar prosvete.

On je ponovio stav da se proces racionalizacije mreže škola i broja zaposlenih u prosveti može završiti bez otpuštanja.

Obradović je naveo da prema podacima Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) u srpskim školama postoji veći broj nastavnika u odnosu na standarde, ali da predstavnici MMF-a na nedavnom sastanku u Beogradu nisu pominjali konkretne brojeve.

"Ako 96 odsto bužeta Ministarstva prosvete odlazi na zarade zaposlenih, onda se jedino tu može nešto uštedeti", kazao je Obradović.

On je dodao da će proces racionalizacije u prosveti trajati ove i naredne školske godine, a cilj je efikasan i kvalitetan sistem obrazovanja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.