Ibar poplavio Kraljevo

Izvor: Glas javnosti, Beta, 21.Apr.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ibar poplavio Kraljevo

KRALJEVO - Zbog obilnih padavina tokom poslednja dva dana, nabujali Ibar poplavio je sedam od 15 bunara iz kojih se pitkom vodom snabdeva Kraljevo i dvadesetak kuća.

Poplavljeno je šest bunara u Žičkom i jedan u Konarevskom polju, pa su i oni isključeni iz sistema.

- Za sada vodosnabdevanje u Kraljevu nije ugroženo, jer ostali kapaciteti rade normalno. Sedam bunara je isključeno preventivno - rekao je rukovodilac Službe za snabdevanje vodom Srećko Nestorović.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />Voda u bunare u Žičkom polju prodire zbog nepostojanja zaštitnih bedema koji nisu izgrađeni, jer imovinsko-pravni sporovi sa vlasnicima njiva u tom priobalnom delu Ibra traju godinama.

- Danas smo morali da naložimo da na imanja na kojima zbog banalnih imovinsko-pravnih sporova godinama ne možemo da napravimo bedem i zaštitimo bunare, hitno izađe građevinska ekipa i postavi privremenu zaštitu - rekao je gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Jovašević.

Zbog nadošlog Ibra podignut je i nivo podzemnih voda, usled čega je u naselju Ribnica poplavljeno dvadesetak kuća.

Najugroženijim porodicama iseljenim iz svojih domova gradska uprava je obezbedila privremeni smeštaj.

- Najugroženija je bila porodica Todorović iz Kordunske ulice u Ribnici, i za majku i dvoje dece smo hitno prebacili u privremeni smeštaj - rekao je gradonačelnik Kraljeva.

Svih sedam interventnih ekipa Policijske uprave Kraljevo je na terenu i pokušavaju da iz poplavljenih kuća i dvorišta ispumpaju vodu.

- Nivo podzemnih voda je toliki da ni sa najjačim pumpama nismo uspeli da pomognemo u pojedinim poplavljenim domaćinstvima, a kritično je i u Obrvi, Šeovcu i Grdici - rekao je komandir Interventnog odeljenja Policijske uprave u Kraljevu Milanko Obranović.

U selu Obrva su bujični potoci poplavili četrdeset domaćinstava, više hektara oranica, njiva i bašta, sitna stoka je stradala, dok su se Milutinu Simoviću, koji se bavi svinjogojstvom, udavila sva prasad.

Vodostaj i dalje raste

Hidrometeorološka stanica u Kraljevu uvela je režim vanrednog osmatranja reka, na kojima su u narednih 24 sata prognozira povećanje vodostaja, prvenstveno zbog padavina u zoni pritoka Ibra i Zapadne Morave.

Zamenik gradonačelnika Dejan Milović je kazao da se meštani tog kraja žale na vodu koja nadire iz puštene brane na Gruži.

- Dok od ljudi koji kontrolišu branu dobijam informaciju da je ona samo delimično puštena, poljoprivrednici tvrde da će im zbog vode koju brana propušta narednih deset dana njive biti poplavljene, čak i ako danas prestanu padavine - kaže Milović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.