IT direktori su ubedljivo najbolje plaćeni u Srbiji

Izvor: Press, 15.Avg.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IT direktori su ubedljivo najbolje plaćeni u Srbiji

Menadžment je definitivno posao budućnosti. U poslednjih godinu dana najviše poslodavaca tražilo je ljude upravo za pozicije menadžera, najviše kandidata se javljalo za ta mesta, a ponuđene plate su takođe bile najveće, pokazalo je istraživanje kompanije „Infostud" i istoimenog sajta za zapošljavanje
Na vrhu liste su i mesta poslovnih sekretara, knjigovođa, blagajnika i računovođa.
S druge strane, najmanja je bila zainteresovanost >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nezaposlenih za mesta grafičkog i veb dizajnera, servisera, građevinskog inženjera i programera. A, najmanje plate u Srbiji nude se za poslove higijeničara, čistača, čuvara građevinskih objekata i domara u školama.
Problemi sa licencama
Plate u sektoru menadžmenta su od 53.400 dinara, za one koji su angažovani na poslovima organizacije nekih događaja i manifestacija, do 140.000 u oblasti višeg menadžmenta, na pozicijama IT direktora.
- U toku cele prošle godine poslodavci su najviše tražili kandidate za pozicije u menadžmentu. Za te konkurse se i javljao najveći broj ljudi. Velika zainteresovanost je očekivana, jer su plate u tom sektoru najviše i dostižu i do 140.000 dinara - kaže za Press PR kompanije „Infostud" Branislav Jovanović.
Jovanović za Press potvrđuje da su najmanje plate higijeničara, čistača, čuvara objekata i domara u školi.
- Plate na tim radnim mestima su jako male, a higijeničar je sa 16.600 ubedljivo najmanje plaćen posao - kaže Jovanović i objašnjava da tražnja za tim poslovima uvek postoji.
Najveći problem poslodavaca je da nađu grafičke i veb dizajnere, programere i diplomirane farmaceute.
- Najmanje kandidata javlja se za te poslove, a naročito je mali odziv kada se traži da pokažu sertifikat i licencu - navodi Jovanović.
Sve manje zanatlija
Prema analizi koju je sproveo „Infostud", izvršni i regionalni direktor, ali i bankarski diler, imaju u proseku mesečna primanja oko 110.000 dinara. S druge strane, ljudi koji rade u privremenim i niskokvalifikovanim oblastima rada, u proseku zarađuju najmanje, oko 22.000 dinara, a za njima slede uslužna industrija, kožna i tekstilna industrija i turizam, u kojima prosečne plate ne prelaze 30.000 dinara.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje slažu se da je sektor informacionih tehnologija najatraktivniji i najtraženiji. Kako su nam rekli, perspektivni poslovi su menadžerski, oni vezani za medije i kulturu, kao i nastava na daljinu, poslovno savetovanje... Ali, gotovo da je nemoguće naći nekoga ko bi želeo da radi kao obućar, jorgandžija ili kišobrandžija, pokazuju podaci NSZ.
- Može se reći da ti zanati izumiru, što je verovatno posledica velike ponude robe te vrste na tržištu, i to po cenama prihvatljivijim od onih za popravku ili pojedinačnu izradu - kažu u NSZ.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

IT direktori su ubedljivo najbolje plaćeni u Srbiji

Izvor: S media, 16.Avg.2010, 11:35

Menadžment je definitivno posao budućnosti. U poslednjih godinu dana najviše poslodavaca tražilo je ljude upravo za pozicije menadžera, najviše kandidata se javljalo za ta mesta, a ponuđene plate su takođe bile najveće, pokazalo je istraživanje kompanije „Infostud" i istoimenog sajta za zapošljavanje...Na...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.