[INTERVJU] APS – Aviation Parts Service: Prva konferencija, 12 godina borbe za generalnu avijaciju u Srbiji

Izvor: TangoSix.rs, 12.Feb.2020, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[INTERVJU] APS – Aviation Parts Service: Prva konferencija, 12 godina borbe za generalnu avijaciju u Srbiji

Kompanija Aviation Parts Service u saradnji sa Tango Six Eventsom, krajem ove nedelje organizuje prvu regionalnu konferenciju posvećenu primarno Generalnoj Avijaciji. Nazvana SEGA (Southeast Europe General Aviation) konferencija će se po prvi put održati u Beogradu, u hotelu Hilton, 16. i 17. septembra.
Više detalja o konferenciji, način i uslove prijave možete pronaći na sajtu događaja – www.sega.rs.
Ideja za SEGA-u došla je od Nenada Spasića, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << direktora kompanije APS kao želje da se, kako kaže za naš portal, domaća generalna avijacija „stavi pod jedan krov“.
– Želja nam je da napravimo platformu koja će pomoći networkingu prvo „nas sa nama“ a onda i nas sa ostalima u regionu i da vremenom, zajedničkom saradnjom, stvorimo atmosferu za dodatni rast generalne avijacije u Srbiji i u regionu. Takođe, želimo da pomognemo proizvođačima iz Severne Amerike da spoznaju da je tržište Jugoistočne Evrope veoma živo i da se kompanijama koje su deo generalne avijacije na ovom podneblju da veći prostor za rad i podrška od strane njih kao proizvođača. Na kraju, želimo da pružimo kupcima sa kojima sarađujemo i sa kojima ćemo tek sarađivati, priliku da u donekle neformalnom razgovoru sa predstavnicima proizvođača čije proizvode koriste dnevno, razmene svoja iskustva, osvrnu se na probleme u radu a možda oforme i neke ideje za buduću, bolju saradnju.
Nenad Spasić, direktor APS-a / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Najveće kompanije i sponzori inauguralne SEGA-e su Lycoming Engines, Tempest Aero Group, Concorde Batteries i Lear Chemical/ACF50. Pored njih, veliki motiv za posetu će biti i sami gosti iz Srbije i regiona kao i firme koje će učestvovati na konferenciji ne samo na B2B sastancima već i sa štandovima na kojima će predstavljati svoje proizvode i usluge. Nadamo se da ce se odazvati svi koji se bave generalnom avijacijom i da ćemo se prikazati kao ujedinjen front ka gostima iz inostrantsva. – kaže Spasić za Tango Six prilikom naše prošlonedeljne posete novim prostorijama APS-a u Zemunu.
Kako kažu iz APS-a, SEGA je namenjena svim „GA“ profesionalcima iz Srbije i regiona koji se na bilo koji način bave ovom oblašću avijacije.  Pozivaju sve zainteresovane učesnike i potencijalne sponzore da se prijave putem sajta događaja ili da im pišu na: info@sega.rs
Od Lycominga do isporuka ruskih delova Latinskoj Americi Kompanija APS – Aviation Parts Service dobro je poznata vazduhoplovnim subjektima u Srbiji i regiji ali do sada nisu izlazili previše u javnost sa pričom o svojim više nego interesantnim aktivnostima. Organizacija SEGA konferencije prilika je da saznamo više.
– Trenutno imamo jedanaestoro zaposlenih, veoma različitih profila. Trudimo se da zapošaljavamo pre svega dobre i vredne ljude a onda ih uvodimo u sistem kroz naš način rada koji gradimo i negujemo od početka i koji smo sistematizovali dobijanjem nekoliko sertifikata (ISO 9001:2015, SORS9000/14). U timu imamo i vazduhoplovnog inženjera a kroz tesnu saradnju sa domaćim specijalizovanim firmama dobijamo potrebnu inženjersku podršku.
Kompanija pored generalne aviajcije posluje i u vojno-vazduhoplovnom sektoru / Foto: Petar Vojinović, Tango Six APS – Aviation Parts Service je originalno nastao u Nemačkoj u gradiću Mehengladbah pored Dizeldorfa i njen vlasnik je gospodin Wolfgang Dillbaum koji je u generalnoj avijaciji proveo skoro čitav svoj radni vek. Pre deset godina, igrom sudbine, malo privredno društvo u kojem sam tada radio je sticajem okolnosti dobilo priliku da učestvuje u tenderu za nabavku delova za Lycoming motore za potrebe zavoda „Moma Stanojlović“. Pobedu na ovom tenderu a posle i uspešnu realizaciju ugovora računamo kao faktički početak APS-a u Srbiji.
Ideja da prekopiramo „wholesale“ princip iz Nemačke u Srbiju, odnosno da deo velikog magacina delova za generalnu avijaciju koji se nalazio u Nemačkoj prenesemo iz APS GmbH u APS d.o.o. i iz Beograda servisiramo kupce iz Srbije i regiona je napuštena skoro odmah. Vrlo brzo smo shvatili da zbog prepreka u vidu troškova transporta, carine i špedicije koje linearno povećavaju vrednost svakog uvezenog dela, nećemo  biti konkurentni sa cenama u odnosu na dobavljače iz EU a ulogu u prelazak na drugačiji sistem je odigrala i činjenica da je tržište već poprilično bilo zasićeno već potojećim kompanijama koje su na svoj način, razgranale posao u ovoj grani avijacije.
„Usavršili smo sistem logistike uz pomoć sestrinske firme u Nemačkoj i tako omogućili efikasnije poslovanje i brže snabdevanje lokalnih i regionalnih klijenata.“ / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Napuštanje „wholesale“ principa nas je odvelo u takozvani „brokering“ odnosno nabavku delova i opreme po potrebi kupaca. Oslobođeni pritiska držanja delova na zalihama, što malim firmama koje tek kreću u razvoj dovodi na apsolutni fokus na prodaju robe sa zaliha, proširili smo vidno polje na saradnju sa vojnim i državnim  institucijama u našoj zemlji, gde smo u početku, najbolju sradnju ostvarili sa zavodom „Moma Stanojlovic“, fabrikom Aviona „UTVA“ i „Jugoimport-SDPR-om“. Uporedo smo razvijali i mogućnosti isporuke rezervnih delova za aeordomsku opremu za podršku na zemlji koja je prerasla u prodaju ne samo delova već i opreme velikog broja svetskih proizvođača kako u Srbiji tako i u regionu. – objašnjava Spasić početke APS-a.
Danas se kompanija dominantno bavi isporukom delova i opreme u tri distinktivna vazduhoplovna segmenta: generalnoj avijaciji, GSE delu (Ground Support Equipment) i u vojno-vazduhoplovnom sektoru.
– Kroz pomenutu saradnju sa sestrinskom firmom iz Nemačke, čiji je vlasnik suvlasnik u našem privrednom društvu u Srbiji, imamo direktan  pristup svim svetskim proizvođačima opreme i delova za generalnu avijaciju. Stok rezervnih delova je u Nemačkoj porastao na 70.000 indivualnih artikala i stalno se širi. U stanju smo da vrlo brzo direktno ili metodom „drop shipment“ isporučimo deo do kupca u Srbiji ili bilo gde u svetu.
Kompanija trenutno ima deset zaposlenih / Foto: Petar Vojinović, Tango Six GSE segment poslovanja smo sami, nezavisno od sestrinske firme iz Nemačke, razvijali i danas možemo da se pohvalimo da je izvestan deo opreme svetskih proizvođača na aerodromima u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj isporučen preko naše kompanije.
Nastojimo da se dalje razvijamo u ovom smeru i pokušaji nam nisu usmereni samo na region već smo kroz naše kontakte u Africi i Latinskoj Americi u prilici da nudimo ovu vrstu opreme. Takođe, veliki pomak smo napravili u ovoj kategoriji potpisivanjem ugovora sa kompanijom „TCR“ koja je najveći prodavac, odnosno firma za rentu, polovne i re-fabrikovane GSE opreme na svetu. Najinteresantniji GSE poduhvat je bio ustupanje u najam De-Icing vozila aerodromu „Niš“ kada je aerodrom zapao u probleme jer je njihov tadašnji najveći klijent u svom auditu naveo da ovaj aerodrom, po standarima dotične avio-kompanije, nema u svom vlasništvu vozilo za razleđivanje vazduhoplova. APS je tada hitrom akcijom našao dostupno polovno vozilo koje je odgovaralo krajnjem korisniku i ustupio ga na bazi rente. Taj posao nam je bio velika odskočna daska u GSE svet jer smo nakon završetka najma, krenuli u dalju prodaju ovog polovnog vozila i tako stupili u kontakt sa skoro svim relevantnim firmama u Evropi  koji su na jedan ili drugi način deo GSE sveta, aerodromi, hendleri, prodavci opreme, proizvođači. Ovo će nam malo kasnije poslužiti kao odlična baza za isporuku dela GSE opreme aerodromu „Morava“. – priča nam Spasić.
Od rezervnih delova za radare trećim zemljama, do delova za avione. Iz Rusije do Latinske Amerike preko Novog Beograda / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Vojno-vazduhoplovni deo aktivnosti kompanije jedan je od hronološki prvih jer, kako kažu, upravo su zbog odličnog odnosa sa Ministarstvom odbrane na kraju i postali posebni Lycoming partner na teritoriji Srbije:
– Započeti posao sa Lycoming delovima podigli smo na viši nivo organizacijom prve škole Lycoming motora na našem podneblju. Škola je organizovana u Beogradu 2011. godine a ugostila je kao polaznike relevantne profesionalce iz „UTVE“, „Mome Stanojlović“, Ministarstva odbrane i drugih vazduhoplovnih kompanija iz Srbije i regiona. Tome u prilog ide i činjenica da je Lycoming prva kompanija koja se ove godine od svih pozvanih odazvala pozivu za učešće na SEGA konferenciji.
U toku saradnje sa Ministarstvom odbrane Srbije konstatno smo širili nas prodajni portfolio te smo u dobroj meri osvojili i isporuku rezervnih delova za vojne dalekometne radare tipa AN/TPS. Ovo nas je dovelo do saradnje sa domaćim firmama koje se bave remontom pomenutih sredstava, pa smo u bliskoj saradnji sa njima uspeli da pobedimo na tenderu u Latisnkoj Americi i obezbedimo a onda i uspešno završimo posao u vidu remonta identičnih sredstava u toj, za nas, dalekoj zemlji. Vrlo brzo smo postali prepoznat partner kod ovog inostranog kupca te smo razvijajući saradnju sa komanijama iz Ruske Federacije, dobili prilku da učestvujemo u isporuci rezervnih delova za ruske vojne avione. –
Poslednje pripreme pred SEGA-u / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Za kraj, direktor APS-a za Tango Six naglašava da u Srbiji postoji ogroman potencijal za razvoj generalne avijacije. Kako kaže, imamo veoma dobar kadar, postojeću logistiku i, kako kaže, „enorman entuzijazam ljudi koji se bave ovim segmentom“.
– Iz dosadašnjeg poslovanja stekli smo utisak da „GA“ segment nije idealno organizovan u koherentnu celinu, odnosno zajednicu koja se ispomaže, sarađuje i nastupa zajedno ka trećim licima, Evropi i svetu. Iako postoje veoma ozbiljne firme u Srbiji koje se bave ovim segmentom tržišta one su ostrva za sebe bez prave podrške lokalnih i republičkih vlasti a saradnja izmedju ovih firmi u Srbiji je bez prave, sadržajne kooperacije korz esnaf koji dele. Prvi korak ka promeni ovakvog stanja pokušaćemo da napravimo na SEGA-i. – poručuje Spasić na kraju razgovora.
The post [INTERVJU] APS – Aviation Parts Service: Prva konferencija, 12 godina borbe za generalnu avijaciju u Srbiji appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.