INSPEKCIJA U RATKOVU

Izvor: Kurir, 21.Jun.2011, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INSPEKCIJA U RATKOVU

BEOGRAD - Uzeo i jare i pare! Ministarstvo poljoprivrede poslalo je inspekciju u PP „Ratkovo“ da proveri kako su 2.004 hektara zemljišta prešla u privatno vlasništvo „Žito grupe“ iz Osijeka, što je Kurir otkrio.

BEOGRAD - Uzeo i jare i pare!

Ministarstvo poljoprivrede poslalo je inspekciju u PP „Ratkovo“ da proveri kako su 2.004 hektara zemljišta prešla u privatno vlasništvo „Žito grupe“ iz Osijeka, što je Kurir otkrio.

- U PP „Ratkovo“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poslali smo inspekciju, koja će ispitati šta se tačno dogodilo i da li je strano pravno lice postalo vlasnik zemljišta - rekao nam je Goran Đaković iz ovog ministarstva.

Dokapitalizacija

Hrvatski zemljoposednik Marko Pipunić, vlasnik „Žito grupe“ iz Osijeka, osim što je kupovinom PP „Ratkovo“ postao vlasnik 2.004 hektara srpske zemlje, ojadio je i male akcionare ovog poljoprivrednog gazdinstva! To je uradio fiktivnom dokapitalizacijom od četiri miliona evra, što su Kuriru potvrdili i mali akcionari, ali i Josif Fratrić, izvršni direktor PP „Ratkovo“ u vreme kada je ono prodato Pipunićevoj „Žito grupi“.

- Kako je tada „Žito Osijek“ postao većinski vlasnik „Ratkova“ 18. decembra 2008. godine, izvršena je takozvana dokapitalizacija od četiri miliona evra. To je urađeno tako što je novac ušao kao pozajmica „Žito Osijeka“ preduzeću „Klas“ iz Sombora, koje ju je dalo „Ratkovu“. Preko Hipo banke je uplaćen novac za dokapitalizaciju, prošao je kroz papire i vratio se nazad u Hrvatsku kao vraćena pozajmica - objašnjava Fratrić i dodaje da je posle te dokapitalizacije manjinskim akcionarima isplaćen novac po tržišnim cenama.

Nenad Ilić, predsednik Skupštine PP „Ratkovo“, kaže da je ovom lažnom dokapitalizacijom Pipunić obezbedio preko 95 odsto akcija, dok je malim akcionarima isplatio po 500 dinara po akciji.

Tri puta prevareni

- I to je sam procenio da toliko vrede - kaže Ilić i nastavlja:

- Pre toga smo već dva puta bili prevareni. Prvi put kroz privatizaciju. Iako nam je pre aukcije 11. jula 2003. godine podeljeno po 12 akcija po godini staža, posle aukcije smo dobili samo šest akcija tako što je umesto 577.181 akcije, koliko je „Ratkovo“ imalo pre aukcije, na prodaju izneto samo 153.656 akcija. Tako je celokupna imovina „Ratkova“ prodata za vrednost jedne trećine. Drugi put nas je prevario kupac Borislav Lilić jer je uvećao kapital „Ratkova“ za 15.949 akcija kroz obavezne investicije, koje se nisu dogodile jer je kao investiciju prijavljivao mehanizaciju s poljoprivrednih gazdinstava „Srpski Miletić“ i „Bački Brestovac“, koje je takođe kupio.

Javite se da zaustavimo pljačku Srbije

Svi oni koji imaju saznanja o malverzacijama vezanim za prodaju srpske zemlje, ali i prevarama direktora i drugih rukovodilaca u državnim, društvenim i privatnim firmama, mogu da se jave redakciji Kurira na telefon 011/3240-551. Svoje informacije mogu dostaviti i i-mejlom, na

redakcija$kurir-info.rs. Ova akcija ima za cilj da se stane na put pljačkanju zemlje, preduzeća i radnika.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.