INSPEKCIJA ČEŠLJA RAD SVIH TURISTIČKIH AGENCIJA

Izvor: Kurir, 13.Jul.2010, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INSPEKCIJA "ČEŠLJA" RAD SVIH TURISTIČKIH AGENCIJA

BEOGRAD - Vlasnik turističke agencije „Konte“ zaradio je grofovsku krivičnu prijavu. Turistička inspekcija podnela je juče nadležnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Želimira Šiprage

BEOGRAD - Vlasnik turističke agencije „Konte“ zaradio je grofovsku krivičnu prijavu.

Turistička inspekcija podnela je juče nadležnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Želimira Šiprage, vlasnika ove agencije, zbog sumnje da je prevario turiste. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Stojan Arizanović, glavni turistički inspektor, izjavio je da je inspekcija završila svoj deo analize i predala slučaj agencije „Konte“ policiji i tužilaštvu.

- Juče ujutro je upućen zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova, policijskoj upravi za grad Beograd, Odeljenju privrednog kriminala, da preduzmu sve neophodne mere - rekao je Arizanović. Podsetimo, grupa putnika iz Srbije koja je uplatila aranžman za odmor u Egiptu ostala je bez smeštaja u hotelima jer pomenuta agencija nije platila dug egipatskim partnerima.

Inače, oštećeni građani već danima se okupljaju ispred direkcije agencije „Konte“, zahtevajući od vlasnika Želimira Šiprage da im se obrati. Neki od njih, reagujući na seriju tekstova u Kuriru o ovom slučaju, uputili su poziv preko našeg sajta svim prevarenim turistima da se svakodnevno okupljaju ispred pomenute agencije.

- Moj predlog je da se od sutra okupljamo na istom mestu pod slogan „Putujte kao grof, letujte kao sluga“ - poziva revoltirano jedan od nesuđenih turista.

Nikola Papak, savetnik u ovom ministarstvu, naglašava da će policija imati podršku ministarstva, te da će se insistirati i na tome da se, ukoliko ne postoji mogućnost prinudne naplate iz imovine agencije, ona izvrši kroz zaplenu lične imovine vlasnika agencije.

- Mi ćemo insistirati na tome da se rad svih agencija pročešlja još jedanput, odnosno da se proveri registracija svih agencija, koja se vrši preko Agencije za privredne registre, kako bi se otklonile sve mogućnosti koje turistički operateri koriste kao rupe u zakonu - navodi Papak, dodajući da agencija i vlasnik, koji jednom izgube licence, ne smeju više da se bave tom delatnošću.

Katarina Blagović

Račun u blokadi godinu dana

Zanimljivo je da je račun agencije „Konte“ 368 dana u blokadi, odnosno od jula prošle godine, ali da to niko nije primetio.

Na pitanje zašto to niko nije kontrolisao, u Ministarstvu ekonomije objašnjavaju da postoji ogroman broj agencija i da nemaju dovoljan broj ljudi da rade monitoring.

- Zbog toga se vrše vanredne inspekcije, pogotovo kada su u pitanju situacije kao ova sa agencijom „Konte“ - kaže Papak, dodajući da svake godine na adresu turističke agencije stigne od 350 do 400 prijava ili pritužbi na rad agencija.

Ambasada kao spasilac

Ambasada Srbije, odnosno Ministarstvo inostranih poslova treba da omogući prevoz građanima koji su „zahvaljujući“ agenciji „Konte“ ostali „zarobljeni“ u Egiptu, bez smeštaja.

- Na državi je da svim građanima koji se nađu u nevolji van granica naše zemlje pritekne u pomoć - kažu u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.