IDIOTSKE SMS ČESTITKE Da imaš telo ko bilder bodi, Hristos se rodi!

Izvor: Blic, 08.Jan.2016, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IDIOTSKE SMS ČESTITKE Da imaš telo ko bilder bodi, Hristos se rodi!

Telefonske SMS čestitke u stihu, koje su i ovog Božića zasule prijatelje, poznanike i vernike po Srbiji, najmanje imaju veze s ovim praznikom, a najčešće pokazuju nekulturu i nepoznavanje vere onih koji ih šalju.

Većina ovih poruka prelazi granicu dobrog ukusa, i to ne samo kad je reč o veri. U njima se, tako, nađe mesta i za „mercedese”, „audije”, bazene, proširenje stana, ali i za mnoge lascivnosti, šovinizam, nacionalizam...

U Srpskoj pravoslavnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crkvi, doduše, nemaju jasno izgrađen stav u vezi s ovim stihovanim čestitkama. Svesni su, međutim, da se u njima mogu naći „raznorazne gluposti”.

- Sasvim je dovoljno reći „Mir Božji, Hristos se rodi!” Neće niko biti veći pravoslavac ako vam Božić čestita u stihu. Druga je priča što se u tim porukama zaista svašta može naći - kažu za „Blic” u Patrijaršiji.

Da takve poruke nemaju veze sa suštinom vere, ističe i redovna profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Dragana Antonijević.

- Istina je da svako može svakom svašta da poželi, ali to onda nema nikakve veze sa Božićem, verom... Ljudi koji smišljaju i oni koji šalju takve poruke pre svega pokazuju da ne poznaju suštinu vere, a potom i da su nekulturni - kaže Antonijevićeva.

Osobe koje smišljaju ove stihove, smatra dr Antonijević, najčešće se, makar i nesvesno, vode epskim matricama ili matricama nekadašnjih spomenara.

- Iz sadržaja tih poruka, međutim, vidi se da se oni obrazuju uz rijaliti programe i tabloide. Najblaže rečeno, oni pišu gluposti - ocenjuje profesorka.

Slično misli i satiričar Aleksandar Čotrić, koji smatra da poruke koje se razmenjuju u vreme praznika najviše obraduju telekomunacione kompanije, koje ostvaruju veći profit.

- Poruke imaju smisla ako su lične, iskrene, originalne i duhovite. Nažalost, većina njih nisu takve, pošto su cirkularne, prepisivačke, frazerske i bez emocija. Najgore su nepismene poruke i one u stihovima. Takvim pošiljaocima najradije bih za praznike poželeo da se vrate u niže razrede osnovne škole - kaže Čotrić. n

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.