IATA prognoza za 2016: Drugi put u istoriji vazdušnog saobraćaja prihodi će nadmašiti troškove

Izvor: TangoSix.rs, 03.Jun.2016, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IATA prognoza za 2016: Drugi put u istoriji vazdušnog saobraćaja prihodi će nadmašiti troškove

Profit avio-saobraćaja u 2016. godini biće blizu 39,4 milijardi dolara. Svaka kompanija će u proseku zaraditi 10,42 dolara po putniku. Drugu godinu zaredom, a ujedno i drugi put u istoriji vazdušnog saobraćaja, prihodi će nadmašiti troškove. Ovo je samo deo iznetih procena za 2016. na godišnjem, 72. po redu, IATA samitu.
Kako je to slikovito objašnjeno, vazdušni saobraćaj će početi da ostvaruje profit kao što se to očekuje u bilo kom drugom biznisu. Ukupna >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << zarada procenjuje se na 709 milijardi dolara. Profit će, međutim, iznositi blizu 40 milijardi dolara.
Tokom 2015. godine on je iznosio 35,3 milijardi dolara. Za ovu godinu je procenjeno da će svaki od regiona doprineti sa oko 4,1 miliona dolara, međutim, to neće smanjiti razlike među kontinentima. Tako će 22,9 milijardi dolara, što je skoro polovina profita, doći iz Severne Amerike, dok će Afrika poslovati sa gubitkom od 0,5 milijardi dolara.
„Veća zarada rezultat niže cene nafte“/ Screenshot– Na ove rezultate utiče niža cena goriva, mada je ona ublažena zbog hedžinga i promene kursa – objašnjava Toni Tajler, generalni direktor IATA-e.
Cena nafte na tržištu iznosiće 45 dolara po barelu, što je primetno niže u odnosu na 53,9 dolara po barelu koliko je iznosila tokom 2015. godine. Zbog toga se očekuje da troškovi nabavke goriva čine svega 19,7% ukupnih troškova, što je daleko niže u odnosu na period 2012-2013. kada su iznosili 33,1%.
Prema IATA prognozama, puna efikasnost ovake statistike ogledaće se u upotrebi novih aviona koji troše manje goriva. Očekuje se isporuka 1.900 novih letelica avio-kompanijama širom sveta.
U ovoj godini očekuje se i rast putnika od 6,2 %, što je manje u odnosu na rast od 7,4 % zabeležen 2015. godine. „Load factor“ biće 80 % što predstavlja blagi pad u odnosu na 2015. godinu kada je iznosio 80,4%. Očekuje se da prihod od putnika iznosi 511 milijardi dolara što, takođe, predstavlja blagi pad u odnosu na 2015. godinu kada je on iznosio 518 milijardi dolara.
Potražnja za kargo saobraćajem biće za 2,1% veća. Na to će uticati i sve veća nabavka širokotrupnih aviona, koji sa sobom mogu da ponesu i veći teret. Paradoksalno, očekivani prihod od kargo saobraćaja je 49,6 milijardi dolara što je manje u dnosu na 52,8 milijardi u 2015.
Vazdušni saobraćaj će u ovoj godini garantovati oko 2,61 milion radnih mesta. Za potrebe plata biće potrošeno 153 milijardi dolara, što je više u odnosu na 2015. kada je potrošeno 144 milijardi.
Zarada po regionima – Evropa trećaSeverna Amerika će očekivano biti lider svih zarada i ušteda u vazdušnom saobraćaju. Očekivani neto profit ove regije iznosi 22.9 milijardi dolara, što je više u odnosu na 2015. kada je iznosio 21.5 milijardi. Kapacitet putnika biće za 4,3% veći.
Na drugom mestu naći će se azijsko-pacifička regija sa 7.8 milijardi dolara profita. Protekle godine on je iznosio 7,2 milijarde. Ova regija će, međutim, nastaviti trend visokog udela u tržištu kargo saobraćaja koji trenutno iznosi 40%.
Evropski vazdušni saobraćaj zaradiće skoro tri puta manje od Amerike – 7,5 milijardi dolara. Ipak, ovo predstavlja rast u odnosu na proteklu godinu i zarađenih 7,4 milijardi dolara. IATA pominje da su teroeristički napadi imali veliki uticaj na evropski turizam, pa time i na avio-saobraćaj. Najveće vazduhoplovne grupacije uspevaju da ostvare svoju dobit na „long-haul“ tržištu, dok srednje i male avio-kompanije nastavljaju da slabe na svojim tržištima. Još jedan od problema, primećuje IATA, jeste jaz između očekivanja radnika i menadžmenta kompanija.
Bliski istok naći će se na četvrtom mestu sa procenjenih 1,6 milijardi dolara profita, 0,2 više nego 2015. godine, dok će Latinska Amerika, predviđa IATA, ostvariti profit od 100 miliona dolara u ovoj godini, nakon 1,5 milijardi gubitka u 2015. Ovu regiju pogađa velika ekonomska i politička kriza u Venecueli i Brazilu što najviše i utiče na finansijske rezultate vazdušnog saobraćaja.
Afrika kao poslednji region po ekonomskoj dobiti u vazdušnom saobraćaju ove godine bi trebalo da zabeleži 500 miliona dolara gubitka – 200 miliona manje nego 2015.
The post IATA prognoza za 2016: Drugi put u istoriji vazdušnog saobraćaja prihodi će nadmašiti troškove appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.