I u poznijim godinama u školskoj klupi

Izvor: RTS, 11.Sep.2017, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u poznijim godinama u školskoj klupi

Početak školske godine u klupe vraća i one koji šansu za školovanje koriste u poznijim godinama. U poslednje vreme raste interesovanje za takav oblik nastave. Prošle školske godine bilo je oko pet i po hiljada polaznika, a klupe za predstojeću popunjavaju se do 15. oktobra.
Da za sticanje osnovnog obrazovanja nikada nije kasno, potvrđuje i to da je 120 polaznika prvog septembra selo u klupe škole >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za funkcionalno obrazovanje odraslih "Đuro Salaj". 

U četvrtoj deceniji prvi put i Jasmina Bojić. "Imam 32 godine, mama nas ima devetoro, pa nije imala uslove za sve nas da nas upiše. Danas smo učili sabiranje i oduzimanje i latinicu", kaže polaznica Jasmina Bojić.
Osim redovnih, na spisku predmeta i osnovne životne veštine.
"Kako da se na bakomatu snađemo ako imamo karticu, kako da popunim neki formular, znači taj predmet je veoma koristan za naše polaznike koji su nižeg socioekonomskog statusa, tu sve ide od međuljudskih, papiroloških, snalaženje u društvu na razne načine", kaže andragog Radovan Tešić.
Šansu da se opismene odrasli imaju u 72 škole u Srbiji. Njihovo školovanje je ubrzano i traje tri godine.
"U prvoj godini završavaju prva četiri razreda osnovne škole i stiču osnove funkcionalne pismenosti. U drugoj godini odnosno u drugom ciklusu završavaju peti i šesti razred i u trećoj godini završavaju sedmi i osmi razred. To su u stvari i polaznici koji su stalno zaposleni, tako da oni prilagođavaju svoje vreme i nastavu", kaže direktorka škole Vesna Damjanović.
A nezaposleni bez završene osnovne škole prioritet su Nacionalne službe za zapošljavanje. Da od sticanja znanja ne odustanu motiviše ih mogućnost da se nakon završene škole profilišu za određene zanate.
Do sada je uključeno preko 800 lica koja nemaju kvalifikacija, a obuke su od jednostavnih zanimanja - kuvari, pekari, poslastičari do varilaca, zavarivača, rukovalaca CNC mašinama (računarska numerički upravljana mašina) kao i informatičke obuke i obuke za strane jezike.
Mogućnost da se opismene imaju i osuđenici u pet Kazneno-popravnih zavoda. Tu šansu prošle godine iskoristilo je njih 250.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.