I u besparici ima posla

Izvor: Politika, 29.Maj.2012, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u besparici ima posla

Uprkos blokiranom računu, zbog nasleđenog duga, Turistička organizacija Valjeva uspešno bije bitku za promociju turističkih vrednosti ovog kraja

Valjevo – I pored petomesečne blokade računa, zbog nasleđenog duga u iznosu od 26 miliona dinara, u novokonstituisanoj Turističkoj organizaciji Valjeva nisu sedeli skrštenih ruku. Ni isključeni telefoni, nedostupan internet, nemogućnost kupovine goriva za službeni automobil, zabrana prodaje suvenira nisu demoralisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 11 zaposlenih da obavljaju svoj osnovni posao – promociju turističkih potencijala grada, kao i da urade nekoliko značajnih projekata. Ključnu ulogu u svemu tome ima ambiciozna direktorka Vesna Matić, koja je u TO, krajem prošle godine, došla sa velikim planovima, zvanjem doktora nauka iz oblasti turizma i bez stranačkih preporuka.

U razgovoru za naš list ona kaže da bi račun TOV mogao da bude konačno odblokiran do kraja ove nedelje, i to pre svega zahvaljujući angažovanju gradske vlasti.

– Imali smo dve opcije – da čekamo i plačemo nad svojom sudbinom ili da radimo. Izabrali smo ovo drugo i tokom blokade učestvovali na dva sajma i jednom turističkom forumu. Naši radnici su išli na stručno usavršavanje, pripremili smo nekoliko projekata kao što je onaj za turističku signalizaciju, zatim za modernizaciju suvenirnice u Valjevu, izgradnju servisnog objekta na Divčibarama, kao i sređivanje tamošnje pijace čiji smo mi staratelji. Nije u pitanju nikakvo hvalisanje, ali upravo pod blokadom naši nastupi na sajmovima, prema povratnim informacijama, bili su izuzetno uspešni, čak i bolji nego u vreme dok je sve normalno funkcionisalo – kaže direktorka Matić, dodajući da je Valjevo sa okolinom turistička destinacija koju bi svako poželeo. Kako je istakla, u prvoj grupi su: prostor grada, Brankovina, manastiri, kanjon reke Gradac, Valjevske planine i Divčibare.

– Ipak, kulturnoistorijsko nasleđe je ono što je ubedljivo najznačajnije u turističkoj ponudi Valjeva. Nema kraja u Srbiji koji je tako blizu Beograda i Novog Sada a da na relativno malom prostoru poseduje takvo kulturno bogatstvo, dostupno i dobro prezentovano. Ako krenemo od Tešnjara, stare gradske čaršije, koji je već promovisan u filmski grad, preko parka sa jedinstvenim skulpturama Vide Jocić, Narodnog muzeja, Muselimovog konaka, Kule Nenadovića, to su celine koje je nemoguće naći na drugim mestima. U okolini su četiri manastira, istorijski kompleks Brankovina, nekoliko etno-naselja i arheoloških nalazišta. U poslednje vreme ovamo dolaze i oni koji se interesuju za takozvani avanturizam, istraživanje pećina, prolazak kroz kanjone reka, terenski biciklizam i slično. Uz sve ovo Valjevo je postalo nezaobilazno kada su u pitanju đačke ekskurzije, kao i tradicionalne manifestacije kao što su Tešnjarske večeri, Džez festival i Dan maline koji se ove godine održava po pedeseti put – priča Vesna Matić, dodajući da njihov cilj nije samo dovođenje turista, već i aktivan rad na zaštiti od nekontrolisanog raubovanja brojnih turističkih vrednosti.

Nakon deblokade računa, naša sagovornica objašnjava da ih čeka neprijatan posao, inače predviđen još prilikom transformacije JP „Valjevo turist” u Turističku organizaciju Valjeva, a to je da se broj od 11 zaposlenih svede na svega pet. Svi oni će otići uz socijalni program, ali i žaljenje, jer dosta sličnih turističkih organizacija na području Srbije na platnom spisku ima i po tridesetak radnika. Uz jasnu viziju i 10,3 miliona dinara iz budžeta za ovu godinu, Matićeva veruje da će napraviti ozbiljan iskorak u poslu koji je odavno označen kao jedna od komparativnih prednosti privrednog razvoja valjevskog kraja.

Budo Novović

objavljeno: 30.05.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.