Izvor: Blic, 19.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I pijani voze ekskurzije

I pijani voze ekskurzije

Samo u aprilu i maju prošle godine, prilikom redovne kontrole, otkriveno je da se deset vozača u pijanom stanju prijavilo da vozi đake na ekskurziju, kao i da je od 7.000 autobusa, 600 bilo tehnički neispravno - saopštio je juče načelnik Uprave saobraćajne inspekcije Stojan Jovanović uoči sastanka ministra prosvete Slobodana Vuksanovića sa direktorima svih beogradskih škola o organizovanju ekskurzija i nastava u prirodi.

Putovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << školske dece ne bi trebalo organizovati bez minimuma bezbednosnih mera i o tome prethodno treba obaveštavati saobraćajnu inspekciju kako bi se obavile neophodne kontrole, rekao je Jovanović na sastanku direktora škola organizovanom povodom nedavnog udesa autobusa punog đaka u mestu Slovac, nadomak Lajkovca.

Pravila predviđaju i da saglasnost na plan i program ekskurzije daje savet roditelja, kao i da za svaki putni pravac treba prikupiti najmanje tri ponude. Agencija mora da ima licencu Ministarstva trgovine i turizma, iskustvo u realizaciji đačkih ekskurzija, kao i da ispunjava uslove iz kodeksa Udruženja turističkih agencija. Noćna putovanja dece nisu dozvoljena, a pravilnici predviđaju i da direktor škole o planiranoj ekskurziji i maršruti obavesti nadležno odeljenje unutrašnjih poslova.

- Roditeljima se mora jasno kazati kom profesoru poveravaju svoje dete, ime angažovane agencije, da putovanje njegovog deteta nije predviđeno nastavnim planom i programom i da škola neće snositi odgovornost za eventualne probleme - rekao je juče načelnik Republičke prosvetne inspekcije Bogoljub La zarević.

Podsećajući direktore škola na odredbe pravilnika o izvođenju ekskurzija i nastave u prirodi, ministar prosvete Slobodan Vuksanović je naglasio da se putovanja koja se organizuju van plana i programa ne mogu zabraniti, ali se roditelji moraju upozoriti na sav rizik. On je uputio apel roditeljima da paze na svoju decu dok su izvan škole.

- Profesori snose odgovornost za organizaciju ekskurzija, a cilj ovog sastanka je da se pronađe rešenje kako do nesreća ne bi dolazilo - rekao je on. J. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.