I pelene skuplje nego u Evropi

Izvor: B92, 21.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I pelene skuplje nego u Evropi

(Beta)

Beograd -- Pelene, samo jedna od stavki bebi-opreme, u Srbiji gotovo tri puta skuplje nego u zemljama Evrope.

Vlada Srbije predložila je Skupštini da ne prihvati zahtev 40.000 roditelja o ukidanju Poreza na dodatu vrednost za opremu i hranu za bebe. Novorođenčetu je potrebno šest do osam pelena dnevno. Bez obzira na nizak životni standard u Srbiji, taj najosnovniji deo opreme za bebe u Srbiji je skoro tri puta skuplja nego u Nemačkoj.

Na odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekih parova da budu roditelji utiču i visoke cene hrane i prateće opreme za bebe. Angelina Radovanović, iz udruženja Roditelj, kaže da su pelene veliko opterećenje za budžet.

"Roditelji pritisnuti ekonomskom situacijom zato odlažu roditeljstvo, a dva mala deteta su već previše. Svakodnevno čujemo od prijatelja da su pelene mnogo jeftiniji u Evropi, a pored toga, pelene su kod nas mnogo lošijeg kvaliteta, što obeshrabruje mlade parove da postanu roditelji", kaže ona.

Isto pakovanje pelena "pampers" od 68 komada u Srbiji košta 1.158 dinara, u Švedskoj 580, a u Nemačkoj 400 dinara. I situacija s drugim proizvođačima pelena, poput Dajpersa i Hagisa nije bolja, pa razlike u ceni između Srbije i zemalja Evropske unije dostižu 700 dinara.

Pored pelena, u Srbiji su i hrana, odeća, obuća i oprema za bebe drastično skuplji nego u zemljama s mnogo višim standardom. Marže koje utiču na formiranje cena u svetu se kreću između 12 i 15 odsto, a u Srbiji i 30.

Goran Radosavljević, potpredsednik Radne grupe za formiranje cena, kaže da na cenu utiču konkurencija i tražnja i da tu nastaje prostor za povećanje cena. "Imamo jednog uvoznika, koji kontroliše cene, i dva ili tri velika maloprodajna lanca, pa imamo dvostruku nadogradnju na cene. Jedini lek je konkurencija", kaže on.

Samo za pelene, roditelji mesečno izdvoje 1.500 do 2.000 dinara. To znači da od trenutka rođenja deteta do perioda kada ostavlja pelene na pelene bude potrošeno za 600 do 1.000 evra.

Iako je Nacionalnom strategijom za podsticanje rađanja predviđeno ukidanje PDV-a na bebi-opremu, Vlada Srbije je predložila Skupštini da ne ukine taj PDV. Stav Vlade je da postoje formalno-pravni razlozi za to odbijanje i da ranije poreske olakšice nisu uticale na rast nataliteta.

Ješić: Vlada manipuliše inicijativom

Inicijator peticije građana za smanjenje poreza na dodatu vrednost za hranu, odeću i opremu za bebe Vladimir Ješić optužio je Vladu da manipuliše njihovom inicijativom i da je prenebregla zahteve 40.000 građana, koje je podržao i patrijarh Pavle, kao i mišljenje stručnjaka.

Ješić je na konferenciji za novinare rekao da, ni posle pet meseci otkako je 16 nevladinih organizacija uputilo taj zahtev, niko nije našao za shodno da im se obrati i obavesti ih da li će on biti usvojena ili ne, a onda je u ponedeljak Vlada Skupštini uputila predlog da se PDV za bebe ne smanji.

Kako je istakao, ministri u Vladi se prema toj inicijativi ponašaju kao prema nečemu što će da uništi sistem države i budžet i na taj način manipulišu javnošću, a u predizbornoj kampanji svi oni koji su sada u vlasti su imali slogane koji su direktno pozivali na povećanje nataliteta.

Ješić je dodao da ministri daju "arsenal iracionalnih izjava i sve vreme negiraju postojanje problema", a ministra finansija Mirka Cvetkovića je optužio da je, u obrazloženju predloga upućenog Skupštini Srbije, napravio najveću manipulaciju.

Prema rečima Ješića, Cvetković je poslanicima objasnio da će PDV na opremu za bebe biti ukinut samo ako analize Vladinog Saveta za populacionu politiku pokažu opravdanost tog poteza, a da nije obratio pažnju na činjenicu da su upravo stručnjaci iz tog tela još pre šest meseci jasno definisali strategiju.

Taj savet je, kako je naglasio Ješić, praktično naložio Ministarstvu finansija da se pozabavi smanjenjem poreza na opremu, odeću i hranu za decu do tri godine, i dao im rok 2007. godinu.

"Nadamo se da će poslanici Skupštine Srbije glasati iz ugla građana, a ne iz ugla političara - da dignu ruku za ono što su im njihovi pretpostavljeni rekli", poručio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.