Izvor: B92, 21.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I parastos da bude prijavljen

Negotin -- Obeležavanje 610 godina od bitke na Rovinama kod Negotina proteklo je uz intervenciju policije i sukob okupljenih.

Održavanje parastosa borcima te bitke kod zapuštenog manastira Koroglaš u organizaciji saveza Vlaha najpre je sprečilo nekoliko momaka koji im nisu dozvoljavali da udju u obližnju crkvu. Zatim je i policija intervenisala tako da nije odata počast vojnicima koje je 1395. godine predvodio vojvoda Mirča u bici protiv Turaka.

Da sve neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti kao što je predviđeno, moglo se naslutiti pre polaska iz Negotina, kada je policija upozorila prestavnike Saveza Vlaha da ovaj skup nije prijavljen, te da postoji opasnost da kod manastira dođe do incidenta. Upozorenje se, na žalost, i obistinilo. Nekoliko momaka jednostavno nije dozvolilo ulazak u crkvu, rečima: "Ovo je srpska crkva, idite u Rumuniju". Sa druge strane, organizatori su insistirali na tome da im se ti ljudi predstave i da se sklone. Kako su rekli, to je crkva svih koj tu žive.

Usledilo je guranje i dolazak policije, koja je predstavljala "tampon". Policajci su najavili krivičnu prijavu protiv organizatora, uz obrazloženje da skup nije prijavljen, a organizatori postavili pitanje koji su parastosi do sada prijavljivani. Sve se završilo tako što su se zbog insistiranja policije svi povukli sa manastirskog mesta.

Jedan od momaka koji nije dozvoljavao ulaz kazao je da je nekoliko njih došlo sa imanja videvši da dolazi grupa ljudi. Parastos je ipak održan, ali u sedištu Saveza Vlaha, nakon čega su predstavnici ove organizacije najavili protest kod svih domaćih i međunarodnih institucija, uz obrazloženje da je ovo tipičan primer kršenja manjinskih prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.