I jeftinije i manja gužva

Izvor: Blic, 04.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I jeftinije i manja gužva

Umesto dosadašnjih standardnih avio-karata koje su izrađene od papira, odlukom Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA), koja okuplja 240 kompanija, određeno je da se od ovog meseca izdaju elektronske karte za putnike.

- Nestanak papirne karte ne znači da nestaje i sama karta - ona postoji, ali u elektronskom obliku, u bazi podataka kojoj mogu pristupiti svi koji imaju veze sa putovanjima, zaposleni u avio-kompaniji, aerodromsko osoblje, zaposleni u agenciji koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je izdala kartu - kaže Mirjana Dragović, PR „Jat ervejza". Ono što je bitno je da kada je rezervacija napravljena, elektronska karta postoji samo u digitalnoj formi. Karta može da se kupi putem interneta ili u poslovnicama avio-prevoznika, a putnik prilikom njenog izdavanja dobija šifru koju sam može da unese. Tek na aerodromu se dobija bording karta za ulazak u avion. Inače, cena jedne papirne karte košta u proseku oko 10 dolara, a cena elektronske ispod jednog dolara. IATA procenjuje da će prema ovoj računici uvođenje elektronskih karata omogućiti članicama Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj da svake godine uštede tri milijarde dolara.

Pogodnosti nove karte

-karta ne može da se izgubi niti ošteti jer su podaci sve vreme u kompjuteru

-štedi se vreme kupovinom putem interneta

-lakše se menja datum letenja

-lakše se menja ruta putovanja

-nema čekanja zbog mogućnosti da putnici sami čekiraju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.