I ja se borim za decu obolelu od raka

Izvor: Akter, 14.Feb.2016, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"I ja se borim" za decu obolelu od raka

U Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko 350 dece, ali dobro je da se procenat izlečenja povećava iz godine u godinu, izjavio je danas predsednik UO Nacionalnog udružeja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) Todor Mančić, uoči obeležavanja 15. februara, Svetskog dana dece obolele od raka

Najčešće maligno oboljenje kod dece je, prema njegovim rečima, leukemija, a procenat uspešnosi lečenja je između 70 i 85 procenata.

"I svake godine se povećava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << na našu radost. Ali povećava se i broj novoobolele dece. Nemamo registar na osnovu kog bismo mogli da zaključimo kako se kreće oboljevanje i lečenje dece, i to je jedan od ciljeva, da država statistički obradi te podatke, da bismo napravili plan”, rekao je Mančić u izjavi Tanjugu.

Sutra će, u cilju podizanja svesti javnosti o malignim bolestima kod dece, NURDOR širom Srbije organizovati humanitarnu akciju “I ja se borim”, a posetioci će imati priliku da kupovinom balona ili promotivnih artikala daju svoj doprinos izgradnji novog dečijeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

Na beogradskom Trgu Republike, ali i u još 21 gradu, biće postavljeni i posebni foto-ramovi sa velikim zelenim rukavicama u kojima će posetioci moci da se slikaju i podele fotografije na društvenim mrežama.

Specijalno iznenađenje biće muzička podrška, beogradski bubnjari, koji će dati autentični doprinos dogadaju, a u 13 casova, ka nebu će biti puštene stotine balona podrške, čime će simbolično biti poslata poruka podrške svim mališanima koji se leče od raka u Srbiji.

“Želimo da pokažemo da rak nije neizlečiv, ali da nam treba pomoć države i građana, da pobedimo i da sutrašnji dan proslavimo kao dan pobede zivota nad smrću”, rekao je Mančić.

Maligne bolesti kod dece imaju posebnu dimenziju, jer pogađaju porodicu, kao primarno okruženje bolesnog mališana u kojem je neophodno pružiti mu ljubav i adekvatnu negu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da je to ministarstvo predložilo izmene zakona, da majke dece obolele od raka mogu da budu neograničeno uz svoju decu i da primaju 100 odsto zarade.

Mančić kaže da je to velika stvar, za koju se NURDOR godinama bori i dodaje da se nada da će do kraja godine te izmene biti usvojene.

Pojašnjava i da se to ne odnosi isključivo na majku, već na jednog pratioca deteta, koji bi trebalo da ima plaćeno 100 odsto bolovanja i da bude sve vreme uz dete, koliko god da traje protokol lečenja.

On ističe i da Srbija ne zaostaje za zemljama u svetu kada je reč terapijama, kao i da su uslovi lečenja poboljšani, što je dovelo i do povećanja procenta izlečenja, ali ističe da postoji još prostora za poboljšanje.

“Uslovi u kojima se deca leče su jedan od ključnih faktora i mi se trudimo da ih poboljšamo. Da što manje borave u bolnicama, ako ne moraju, da roditelji budu uz njih”, ocenjuje Mančić, koji kaže da su uslovi lečenja dece u inostranstvu bolji i da se na tome još mora raditi.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"I ja se borim" za decu obolelu od raka

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Feb.2016

U Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko 350 dece, ali dobro je da se procenat izlečenja povećava iz godine u godinu, izjavio je danas predsednik UO Nacionalnog udružeja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) Todor Mančić, uoči obeležavanja 15. februara, Svetskog dana dece obolele od...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.