I direktori u vrućim stolicama

Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I direktori u "vrućim stolicama"

Osim stručnog znanja i veština rukovođenja, budući direktori će morati da budu emocionalno stabilni, odgovorni, savesni, odlučni, s visokim pragom tolerancije...

Direktori škola, njih 83, juče su seli u školske klupe u beogradskoj osmoletki "Ivan Goran Kovačić", nadmećući se ko će zauzeti bolje mesto prilikom rešavanja probnog testa za licencu koju će, u narednoj godini, morati da steknu svi rukovodioci i stručni saradnici obrazovnih ustanova. Budući da je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o probnom ispitu, na osnovu čijih rezultata će biti sastavljen Pravilnik o licenci i testovi koje će u 2007. godini polagati direktori, prosvetari se nisu spremali za ovu proveru znanja. Neki su imali i tremu, ali, kako kažu, isključivo pozitivnu.

Većina smatra da je polaganje ispita za licencu dobar potez Ministarstva, a Aleksandar Robajac, direktor Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Nišu, ističe da bi slične testove trebalo da polažu i rukovodioci zdravstvenih i socijalnih ustanova.

Njegova koleginica Aleksandra Jovanović, direktor beogradske privatne Opšte gimnazije "Milutin Milanković", nije imala strah od zadataka koji su se našli pred njom.

– Specijalizirala sam organizaciju i upravljanje školom, pa nemam tremu, a ni paniku – kaže naša sagovornica.

Jučerašnji ispit se sastojao iz dva dela. Prvi je obuhvatio pedagogiju, psihologiju, menadžment, pravo i ekonomiju, a posle toga su direktori izvlačili temu i pisali rad koji su branili pred komisijom koju je obrazovao ministar uz saradnju Zavoda za unapređenje obrazovanja i vrednovanja kvaliteta.

Rukovodioce ustanova juče je bodrio i Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sporta.

– Ne sumnjam da će svi direktori dobro pripremiti za deo testa koji se odnosi na propise i birokratiju. Ipak neće svi moći da pokažu da imaju dovoljno strpljenja za rad sa učenicima – istakao je ministar Vuksanović.

Osim stručnog znanja i veština rukovođenja, svi budući direktori će morati da poseduju posebne osobine kao što su emocionalna stabilnost, kontrola negativnih emocija, visok prag tolerancije, odgovornost, savesnost, odlučnost...

Jednom stečena licenca važiće zauvek, ukoliko se direktori budu vladali po propisima. Dozvola za rad može biti oduzeta prosvetarima koji su pravosnažnom presudom osuđeni za krivično delo protiv dostojanstva ličnosti i morala, za korupciju u prosveti, primanja mita i falsifikovanje javne isprave koju izdaje škola.

J. Kisin

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.