Izvor: Blic, 11.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dekani za olakšice studentima

I dekani za olakšice studentima

BEOGRAD - Dekani Univerziteta u Beogradu dogovorili su se juče da jednogodišnji moratorijum studija ostane kao obavezujući za sve fakultete, a da o drugom oktobarskom roku i smanjenju broja ispita za upis u narednu godinu odlučuju sami fakulteti, shodno svojim specifičnostima. Rektor BU Marija Bogdanović predložila je da studenti u godini mirovanja ispite ne mogu polagati unapred, osim stranog jezika posle prvog semestra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Studenti koji biraju između ove dve mogućnosti po izboru moraju ostati u statusu koji su izabrali, a kao jedan od problema zbog kojeg su dekani promenili odluke da nema olakšica za upis, iznet je problem nepostojanja studenata koji bi upisali višu godinu. - Kada smo analizirali stanje pri upisu, bez olakšica na Medicinskom fakultetu drugu godinu upisalo bi 147 studenata, treću 70, četvrtu sedam, petu ne bi upisao nijedan student, a šestu tri studenta. I to na fakultetu koji ima 4.000 studenata i 2.000 apsolvenata - rekao je dekan Medicinskog fakulteta Slobodan Apostolski, sugerišući kolegama dekanima da za odluke koje se donose na fakultetima moraju preuzeti ličnu odgovornost.

Početku sastanka prisustvovao je i ministar prosvete i sporta Gašo Knežević koji je rekao da se izlaženjem u susret studentima čini medveđa usluga i da će oni to shvatiti kasnije.

- Sve su to apsurdi u koje smo sami sebe doveli, ali sada je najvažnije da se postigne konsenzus koji će studenti poštovati sada i sledeće godine, kako ne bi opet tražili olakšice - rekao je Knežević, dodajući da ne želi da utiče na bilo kakve odluke.

S.S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.