Izvor: B92, 05.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I deca bez porodice su ljudi

Beograd -- Više od 4.000 dece u Srbiji nema roditeljsko staranje, u specijalizovanom centru u Zvečanskoj ulici u Beogradu ima mesta za 300 dece

Ta deca smeštena su u 16 domova, koliko ih ima u zemlji, ali jedino je Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici opremljen za smeštaj novorođenčadi i dece do tri godine.

Domove za nezbrinutu decu političari nezaobilazno posećuju u periodu izbornih kampanja. Retki su oni koji ih redovno obilaze, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako je više od 4.000 dece u Srbiji bez roditeljskog staranja smešteno upravo u te ustanove.

Centar za nezbrinutu decu u Zvečanskoj, jedini specijalizovan za smeštaj male dece, u svakom trenutku ima popunjene kapacitete. Međutim, donacije nisu stalne, a budžet Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu ograničen je i nedovoljan.

Ta deca imaju iste potrebe kao i sva druga, a ljubav i pažnju ne dobijaju od svoje porodice, već od vaspitača koji se brinu o njima. Priče o njihovim sudbinama su različite, zajedničko im je da su ostali bez roditeljskog staranja.

Kroz različite radionice, grupni rad i pojedinačni rad, zaposleni rade na emocionalnom i intelektualnom razvoju dece. Vaspitači se trude da im zadovolje sve potrebe i pruže ljubav, pa nije redak slučaj da im je teško kada dete ode u hraniteljsku porodicu.

Tanja Lukić, vaspitačica, kaže da tu ima i sreće i tuge. "Dešava se da se u nekim trenucima u dubini duše oseti tuga što dete odlazi, ali verujte da to nadvlada sreća što će dete tog momenta dobiti pravu porodicu, u kojoj će moći da uživa i u kojoj će biti jedno na bezbroj odraslih", kaže ona.

Nedostatak novca

Centar zavisi od budžeta Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu. Zoran Milačić, direktor Centra u Zvečanskoj, kaže da je u Centru značajno popravljen standard kada je reč o prostorijama, opremi i onim što je potrebno za populaciju o kojoj brinu.

"Međutim, moram reći da su njihove potrebe sve veće i da u kontinuitetu treba da budu obskrbljeni. Više ne bi škodilo, sasvim sigurno da bi nam trebalo više", kaže on.

Donacije pomažu u unapređenju uslova, ali su povremene. Nema stalnih donatora, a i većina političara posećuje Centar kada prikupljaju glasove za izbore.

"Pojavljuju se s različitim namerama. Deo njih se pojavljuje kada su neke kampanje, deo njih iz istinske potrebe da vide šta se dešava u ovoj kući i šta se radi s tom populacijom", kaže Milačić.

Na usvojenje trenutno u Srbiji čeka 97 dece različitog uzrasta. Više od polovine njih su deca iz Zvečanske. Podobnih usvojilaca je 350, kažu podaci Ministarstva za rad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.