I dalje potraga za „doktorkom” koja leči evropske fudbalere

Izvor: Politika, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje potraga za „doktorkom” koja leči evropske fudbalere

To je samo jedan od slučajeva na kojima radi zdravstvena inspekcija koja prošle godine zabranila rad 160 ustanova

Kada se krajem prošle godine pojavila priča o Marijani Kovačević, misterioznoj ženi, navodnoj doktorki kod koje su, prema pisanju engleske štampe, na lečenje u Beograd stigla čak šestorica poznatih fudbalera, zdravstvena inspekcija je bezuspešno pokušavala da uđe u trag ovoj osobi. Novih detalja nema ni sada, kako je juče za „Politiku” izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dr Ivana Mišić, pomoćnica ministra zadužena i za resor zdravstvene inspekcije zdravlja, ali se posao inspektora nastavlja, a u priču se uključio i MUP. Ipak, naša sagovornica kaže kako ovu osobu niko nije „jurio” da bi od nje naplatio porez, kako su to u javnosti prikazivali neki mediji, jer to definitivno nije posao zdravstvene inspekcije. Zadatak inspektora u takvim situacijama je da provere da li posao lečenja obavlja neko sa odgovarajućom diplomom i da li koristi dozvoljene metode lečenja, bilo alternativne ili zvanične medicine.

Ovo je samo jedan od slučajeva na kojima je tokom prošle godine radila zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja. Dr Ivana Mišić kaže da su lane inspektori podneli ukupno 278 zahteva sa prekršajne prijave zbog različitih nedostataka, koje su uočili kako u državnim, tako i u privatnim ordinacijama. To je nešto više u odnosu na 2008. godinu, kada je kod sudije za prekršaje zbog propusta u pružanju zdravstvene usluge završilo 260 zdravstvenih radnika.

Ipak, pomoćnica ministra zdravlja kaže kako između zdravstvenog inspektora i sankcije ne stoji znak jednakosti.

– Reakcija upravljačkog tima na poslatu zdravstvenu inspekciju u jednoj zdravstvenoj ustanovi ne bi trebalo da bude negativna, jer zadatak naših inspektora nije samo da sankcionišu, nego da ukažu gde se nešto može poboljšati, gde sprečiti problem na vreme. Zakon o zdravstvenoj zaštiti nalaže da rukovodstvo zdravstvene ustanove mora da sarađuje sa inspekcijom. Uostalom, prvi delokrug rada zdravstvenih inspektora podrazumeva redovni inspekcijski nadzor – objašnjava doktorka Mišić.

Tako je prošle godine zdravstvena inspekcija širom Srbije obavila ukupno 5.280 redovnih inspekcijskih nadzora. Uz to, po prijavama građana bilo je još 2.817 nadzora i 814 kontrolnih provera. U 868 slučajeva zdravstvena inspekcija je donela rešenja o otklanjanju određenih nedostataka, ali i 160 rešenja o zabrani rada, od čega je u 79 slučajeva reč o privatnim ordinacijama. Ove zabrane rada, kako objašnjava doktorka Mišić, često se odnose na zatvaranje jednog dela u nekoj ustanovi zato što uslovi nisu odgovarajući ili nisu u skladu sa propisima. Kao primer najčešćeg razloga za zabranu rada u privatnom sektoru navodi obavljanje delatnosti za koju ordinacija nije registrovana, pa pruža zdravstvene usluge za srodnu specijalnost.

Iako rade 365 dana u godini i veći deo po planu donetom ranije, zdravstveni inspektori se obavezno nađu u centru pažnje posle nekih nemilih događaja u zdravstvu. Oni su prvi koji stižu u bolnice ili klinike čiji su lekari optuženi u medijima za nemar ili greške u lečenje. Dr Ivana Mišić, međutim, skreće pažnju na razliku između inspekcijskog nadzora i provere kvaliteta stručnog rada, koju rade takozvani nadzornici, eminentni lekari, a ne inspektori.

– Vanredna provera kvaliteta stručnog rada odvija se posle problematičnih situacija, posle lečenja koje po oceni pacijenta ili člana porodice nije bilo adekvatno. Nezadovoljni pacijent to može da zatraži u pismenoj formi, da se obrati inspekciji ili Ministarstvu zdravlja, ili preko dežurnog telefona. Kada procenimo da ima elemenata za proveru stručnosti rada formiramo komisiju rešenjem koje potpisuje ministar zdravlja. U komisiji su stručnjaci koji se bave problematikom koja je predmet preispitivanja, a lekari su iz drugih ustanova da bi se izbegla subjektivnost. Komisija se oslanja na medicinsku dokumentaciju, na razgovore sa zdravstvenim radnicima koji su bili uključeni u lečenje, ali aktivno učestvuje i naša inspekcija. Takvih nadzora je u toku 2009. godine bilo 43, a pretprošle godine je urađena 31 vanredna provera kvaliteta stručnog rada – navodi doktorka Mišić.

O. Popović

------------------------------------------------------------

Prijave protiv dvojice ginekologa

Protiv dvojice ginekologa, jednog iz KBC „Zvezdara” i drugog iz privatne ordinacije, kao i protiv nemedicinskog radnika koji je u jednoj psihijatrijskoj ustanovi bio grub prema pacijentu, ova inspekcija podnela je prijave Okružnom javnom tužilaštvu. Ukupni broj prijava je daleko veći, jer građani imaju pravo da sami podnose krivične prijave u slučaju kada smatraju da su oštećeni.

[objavljeno: 22/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.