I dalje borba za prava žena

Izvor: B92, 02.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje borba za prava žena

Beograd -- U evropskom društvu sve je više žena na rukovodećim položajima, ali se one i dalje bore za prava koja imaju muškarci, rečeno je na predavanju "Evropa i žene".

Bivša francuska ministarka za evropska pitanja Noel Lenoar i direktorka Kancelarije za evropske integracije srpske vlade Tanja Miščević ukazale su sinoć u Beogradu, na predavanju "Evropa i žene", da sadašnja borba za prava žena, kao i u prethodnim periodima, zavisi od politike.

Lenoarova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je podsetila da je borba za prava žena počela posle Prvog svetskog rata, kada su one dobile pravo glasa, nastavljena borbom za seksualne slobode, i da se sada vodi borba za dolazak žena na rukovodeće položaje.

Ona navodi da je sve veći broj žena na javnim funkcijama, i to ne samo u nordijskim zemljama, već širom evropskog kontinenta, ali i ih i dalje nema na rukovodećim položajima velikih banaka i finansijskih institucija.

Podsećajući da u sali prilikom potpisivanja Sporazuma u Rimu, kojim je formirana Evropska ekonomska zajednica 1957, nije bilo nijedne žene, Lenoarova kaže da žena sada ima i na čelu vlade, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, ali i na položajima ministra odbrane.

Međutim, i dalje se vodi borba za izjednačavanje prava žena u svim oblastima društva sa pravima koja uživaju muškarci.

Tanja Miščević je ukazala na fenomen da su žene u patrijarhalnom okruženju na Balkanu, uključujući i Srbiju, upravo te koje najdirektnije vode proces evropskih integracija, ali da je mali procenat žena na funkciji u vladi.

Govoreći o raspoloženju žena po pitanju evropskih integracija, Miščevićeva je navela podatke prema kojima su žene mnogo skeptičnije kad je reč o samim detaljima tog procesa, ali da su generalno za ulazak Srbije u Evropsku uniju zato što je to, kako kažu, "dobro za njihovu decu".

"One shvataju da je to veoma važno, ali vrlo malo znaju" o procesu integracije, rekla je Miščevićeva.

Predavanje, održano u okviru Evropske srede, otvorio je francuski ambasador u Beogradu Žan-Fransoa Teral.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.