Izvor: B92, 27.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje bez programa na hrvatskom

Novi Sad -- Iako je bilo najavljeno, i dalje nema programa na hrvatskom na TV Novi Sad, koja istovremeno tuži dva novinara.

Prvo ročište u postupku po tužbi TV Novi Sad protiv urednice emisije "TV Divani" Dušice Dulić i direktora i glavnog i odgovornog urednika NIU "Hrvatska riječ" Zvonimira Perušića zakazano je za 10. februar. Dvoje novinara je tuženo zbog izazivanja međunacionalne mržnje i to na osnovu njihovih izjava nakon što je emisija na hrvatskom "TV Divani" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponovo skinuta sa programa Televizije Novi Sad.

Emisija je prvobitno skinuta sa programa još letos i to na zahtev samih novinara koji su radili na njoj, a zbog nedostatka sredstava. Nakon nekoliko meseci, novinari, koji su radili na "TV Divanima" pod okriljem nove producentske kuće, sa Televizijom Novi Sad usmeno su dogovorili nastavak emitovanja emisije pod novim nazivom "Tragom hrvatskim", ali se ne potpisuje nikakav ugovor.

Urednica emisija "TV Divani" i "Tragom hrvatskim" Dušica Dulić kaže za B92 da joj je, kada je trebalo da se potpiše ugovor, rečeno da novi ugovori nisu spremljeni, ali da to neće biti nikakav problem. Dulićeva, međutim, kaže da je tri dana pre emitovanja obaveštena da emisija ipak neće biti emitovana, jer ne postoje potpisani ugovori. Tokom narednih meseci problem se ne rešava, pa o tome krajem prošle godine razgovaraju i premijeri Srbije i Hrvatske Vojislav Koštunica i Ivo Sanader i navodno postižu dogovor o ponovnom emitovanju emisije na hrvatskom jeziku na Televiziji Novi Sad.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, gostujući u to vreme na hrvatskoj nacionalnoj televiziji, takođe najavljuje ponovno emitovanje emisije na hrvatskom jeziku, ali do toga ne dolazi. Tijanić je, međutim, danas za B92 ponovo najavio da će u narednih nedelju do dve početi emitovanje emisije na hrvatskom jeziku. On dodaje i da je zatražio povlačenje tužbe protiv Dulićeve i Perušića.

Direktor RTV Novi Sad Petar Jovanović nije želeo da za B92 potvrdi ili demantuje ove navode. Kako nam je prenela njegova sekretarica, Jovanović ne želi da daje bilo kakve izjave na ovu temu dok se ne završi sudski postupak protiv Dulićeve i Perušića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.