Izvor: B92, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I civili sa uputom na VMA

Beograd -- VMA i Fond za zdravstveno osiguranje potpisali su ugovor koji omogućava da se civili sa uputom nadležnog lekara leče na VMA.

VMA će preuzeti značajan deo aktivnosti oko transplantacije organa uz učešće najkompetentnijih stručnjaka u našoj zemlji, kazao je na konferenciji za novinare načelnik VMA Miodrag Jevtić. Jevtić je naglasio da će to omogućiti da se rasterete liste čekanja u civilnim zdravstvenim institucijama, a koje se tiču transplantacije bubrega, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jetre, koštane srži, lečenja bolesti srca, krvnih sudova i oka.

Cene usluga i sve nabavke implantata, kako je rečeno, vršile bi se saglasno standardima u zdravstvu Srbije, a prijem na VMA bi se vršio u saradnji sa Fondom, uz uvažavanje postojećih listi čekanja.

Direktorka Fonda Svetlana Vukajlović kazala je da su uspostavljanjem saradnje sa VMA građani u prilici da dobiju usluge koje ne mogu da dobiju u civilnom zdravstvu, a to će, kako je rekla, smanjiti i troškove lečenja pacijenata u inostranstvu. "VMA je komplementarna ustanova u sistemu zdravstva i kroz tehničko i stručno unapređenje kadrova, ta ustanova može postati nacionalni centar za transplantaciju", rekla je ona.

Ona je rekla i da će već od ponedeljka početi da se na VMA upućuju pacijenti sa liste čekanja za intervencije u oblasti kardiologije, kao i da će u narednom periodu biti ažurirani spiskovi i formirana jedinstvena lista čekanja za sve, prema kojoj će civili moći da odlaze na VMA. "Razmatra se i mogućnost da se, zbog dugih lista čekanja, pacijentima omoguće i operacije ugradnje veštačkog kuka i kolena na VMA, pri čemu će Fond plaćati cenu bolničkog smeštaja, a implantate će sami kupovati", kazala je Vukajlović.

Na VMA metode za rano otkrivanje raka

Vojno-medicinska akademija poslednjih pet godina uspešno primenjuje metodu fluorescentne bronhoskopije, koja se koristi za rano otkrivanje karcinoma pluća.

"U svetu je tokom 2004. godine bilo 1,2 miliona novootkrivenih bolesnika sa karcinomom pluća, što predstavlja 12 odsto svih malignih bolesti. Njegovo rano otkrivanje ima za cilj produženje i poboljšanje kvaliteta života", rekao je danas na konferenciji za novinare dr Ilija Tomić.

Naglasivši da su šanse za izlečenjem od tog tumora 70 do 80 procenata ukoliko se bolest otkrije u prvom stadijumu, Tomić je kazao i da se fluorescentnom bronhoskopijom premaligne i neinvazivne maligne promene utvrđuju dva do četiri puta češće nego standardnom bronhoskopijom. "Metoda je zasnovana na sposobnosti autofluorescencije tkiva, jer promenjeno tkivo ima različitu fluoriscenciju u odnosu na normalno",

rekao je Tomić.

Prema njegovim rečima, ta metoda se ne koristi u rutinskoj praksi, već u određenim indikacijama, a može biti od koristi u preoperativnoj proceni bolesti i postoperativnom praćenju. Njena cena je od osam do 12.000 dinara.

Stručnjaci VMA predstavili su danas i preventivnu metodu pod nazivom "skrining kolonoskopija", koja se koristi za rano otkrivanje karcinoma debelog creva, koji je drugi po učestalosti karcinom u oba pola. "U poslednjih 20 godina svedoci smo porasta stope oboljevanja sa 18 do 20 na više od 50 obolelih na 100.000 stanovnika. Statistički, u našoj zemlji ima oko 4.000 novoobolelih godišnje, a oko 1.300 osoba umre od tumora debelog creva", kazao je dr Dino Tarabar sa VMA.

Prema njegovim rečima, zbog tako zabrinjujućih podataka, VMA je 1997. godine formirala odeljenje za digestivnu onkologiju, na kojem se leče i vojni osiguranici oboleli od te vrste tumora. Skrining kolonoskopiju, koja je dobar način za rano otkrivanje te

bolesti, a time i za uspešno izlečenje, prema preporuci lekara sa VMA, mogu i treba da obave i svi građani koji pređu 50-tu godinu života.

"U slučaju da imamo obolele od ove bolesti u životnoj dobi pre 50-te, onda njihovoj deci, uz genetska ispitivanja, preporučujemo pregled najkasnije pet godina pre životne dobi u kojoj je roditelju oboljenje dijagnostikovano", kazao je Tarabar. Prema njegovim rečima, prevencija je najbolji pristup u borbi sa tumorima, jer je lečenje uznapredovalih stadijuma skupo, naporno i manje izvesno. Cena kolonoskopije koju rade stručnjaci na VMA je oko 7.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.