I banja na sudu

Izvor: Politika, 15.Avg.2014, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I banja na sudu

Privredno društvo „Banja Topilo” nezakonito je koristilo banjska izvorišta, u koja nikada nije ulagalo, posle čega je pokrenut sudski spor

Niš – Grad Niš i Republičko javno pravobranilaštvo, koje zastupa interese države Srbije, dobili su spor na sudu protiv Privrednog društva „Banja Topilo” iz lekovitog i banjsko-klimatskog mesta u niškom kraju. Na sudu je ugovor koji su pre više od dve decenije potpisali opština Niš i još 1992. osnovana Turistička >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << agencija „Kravlje Velepolje” proglašen ništavnim i bez ikakve pravne važnosti. Rešenjem suda je praktično potvrđeno sve što su tvrdili grad i pravobranilaštvo u prethodne dve i po godine, koliko je trajao sudski postupak: turistička agencija odavno više ne postoji, PD „Banja Topilo” nije imalo pravo da koristi prirodna bogatstva jer nije ispunjavalo obaveze prema gradu i državi i, najzad, da se godinama nisu poštovale odredbe Zakona o vodama, Zakona o javnoj svojini i Zakona o turizmu.

Banja Topilo i njena lekovitost nisu nepoznati na jugoistoku Srbije i godišnje u ovom mestu boravi i po desetak hiljada gostiju. Zvanično rešenje o izgradnji banje donela je još 1992. godine Skupštine opštine Niš. Na osnovu tog rešenja o izgradnji i uređenju mesta, doneto je rešenje i o iskorišćavanju prirodnih resursa, što je tada, pre 22 godine, povereno Turističkoj agenciji „Kravlje Velepolje”, registrovanoj neposredno pre odluke o izgradnji banje. A naziv je ova agencija dobila po dva seoska naselja između kojih su pronađeni lekoviti izvori i lokacije na kojoj je banja počela intenzivno da se gradi.

U Banji Topilo tokom prethodne dve decenije uređeno je izvorište lekovite vode, sagrađeni su banjsko kupatilo sa svim neophodnim pratećim sadržajima, apartmani i drugi smeštajni kapaciteti za goste. U banji su angažovani i medicinski radnici.

Turistička agencija prestala je, međutim, da radi posle samo nekoliko godina. Ubrzo posle toga osnovano je Privredno društvo „Banja Topilo” koje je počelo da eksploatiše lekovite izvore i da naplaćuje usluge od gostiju. Pre dve godine delatnost ovog privrednog društva osporili su meštani banje. Grupa građana zatražila je od državnih organa da zabrani nezakonito korišćenje banjskih izvorišta ovom društvu, posle čega je pokrenut sudski spor. To društvo je naplaćivalo usluge i ono što je priroda podarila ovom kraju Srbije, a u razvoj mesta nije ništa ulagalo, žalili su se meštani. Što je najzanimljivije, od prikupljenih prihoda, koji nisu bili baš mali, svih ovih prethodnih godina sve je odlazilo u kasu društva. Nije se izdvajalo, što je bilo po zakonu za lokalnu samoupravu i za budžet Srbije. Jednostavno, država Srbija i grad Niš bili su uskraćeni za značajna finansijska sredstva koja su im pripadala po zakonima o vodama, banjama i turizmu.

Rešenje kojim je sud poništio ugovor o korišćenju banjskih kapaciteta i prirodnih izvorišta je prvostepeno. U PD „Banja Topilo” najavili su žalbu Apelacionom sudu. 

Toma Todorović

objavljeno: 16.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.