Izvor: Politika, 31.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I aprilili u krizi

Građanima Srbije kao da nije do proslavljanja Međunarodnog dana šale

„Vereniku sam rekla da sam trudna. On se jadan ponadao, bio sav srećan, odvrnuo muziku, hteo da zove kuma da vodi na večeru... Kad sam mu rekla da se šalim, toliko je odlepio da je izašao napolje. Po povratku, kum ga je smirio pa smo se pomirili”, priča jedna korisnica Interneta na nekom od foruma kako je svom dragom „smestila” za 1. april – Međunarodni dan šale.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Poslednjih godina čini se da se ovaj praznik sve manje obeležava. Nekada davno, prvog dana aprila, profesori u školama davali su iznenadne, ali lažne kontrolne vežbe učenicima, a zaposleni u firmama jedni drugima postavljali žvake, čak i pribadače na fotelje. U kafanama, konobari su „ložili” stalne goste da „od danas više ne mogu da piju na crtu”. Pa, ko nasedne na štos, plaća turu celom bircuzu...

Izgleda da danas ovaj praznik opstaje samo u novinarskim frazama poput: „Da najavljeno poskupljenje nije prvoaprilska šala, pokazuje i...” (zamisliti po želji). Da li nam je, leta gospodnjeg 2009, stalo do šale na današnji dan?

Pojedini tumači društvenih zbivanja tvrde da se sve više otuđujemo jedni od drugih i da glavni „odašiljači” duhovitosti postaju TV ekrani, dok se ljudi pretvaraju u pasivne primaoce poruka. Neki će, specifično za Srbiju, pomisliti da nikom nije do šale u kriznom vremenu. Ali, s obzirom na to da je ceo svet u krizi, postavlja se pitanje – da li je smeh najbolji lek protiv nedaće?

Istoričari još nisu do temelja raskrinkali poreklo ovog praznika. Najverovatnije je za sve „zaslužan” francuski vladar Karlo IX, koji je 1563. godine svojim ukazom „prešaltovao” doček Nove godine, koji se do tada slavio 1. aprila, na 1. januar. Vest o promeni datuma praznika sporo se širila carstvom, pa su tako dogodine brojni podanici ipak slavili po starom i dobili laskavu titulu „aprilskih budala”, kako su ih prozvali „obavešteni” žitelji. Prema drugoj varijanti, podanici su namerno, u inat vladaru zbog pomeranja datuma, tvrdoglavo nastavili da slave početak aprila kao Novu godinu.

Posebni specijalitet u dnevnim novinama bile su prvoaprilske novinarske „patke”. Stariji možda pamte da je tako u „Politici Ekspres”, davne 1964. godine preko cele naslovne strane osvanuo naslov „Šekularac prelazi u Partizan”. Na ovaj praznik nisu bili imuni ni na srpskom dvoru. Poslednjeg dana marta davne 1893. godine tada još maloletni prestolonaslednik Aleksandar Obrenović okupio je svoje namesnike i ministre na svečanoj večeri, najavivši da „ima nešto važno da im saopšti”.

„Proglašavam sebe kraljem, a vi ste uhapšeni”, rekao im je na šta su ovi bili prebledeli. Aleksandar ih je pustio da se malo muče, da bi im naposletku rekao dobro poznato „aprilili”.

Za kraj, koje su to vesti iznad kojih bi na današnji dan mogao da stoji natpis „ekskluzivno”, uz jedno sićušno aprilili na kraju teksta? Naši predlozi su u tabeli ispod ovog teksta.

Dimitrije Bukvić

[objavljeno: 01/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.