I Goran Bregović zakupac državne vile

Izvor: Politika, 13.Avg.2015, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Goran Bregović zakupac državne vile

Republika Srbija je DIPOS-u dala na privremeno korišćenje nekretnine na luksuznim lokacijama za smeštaj diplomatsko-konzularnih predstavništava, ali su revizori utvrdili da je stranim diplomatama izdato svega 16 odsto objekata

Društvo za iznajmljivanje nepokretnosti DIPOS još uspešno odoleva pritisku javnosti i odbija da objavi ko su stanovnici luksuznih vila koje država sprema za prodaju. Kada je pre nedelju dana predsednik Tomislav Nikolić odbio da potpiše Zakon o posebnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije s obrazloženjem da je neustavan jer omogućava da samo zakupci mogu da otkupe nekretnine u kojima stanuju, javnost je počela da spekuliše o imenima potencijalnih budućih vlasnika kojima bi usvajanje ovog propisa išlo naruku.

I dok DIPOS skriva identitet svojih klijenata, uvidom u izveštaj državnih revizora „Politika” je saznala imena nekih od stanara. Tako se, na primer, u izveštaju revizora spominje vila u Ulici banjičkih žrtava (tačan broj poznat redakciji) čija je stvarna površina za skoro 300 kvadrata veća od one koju je DIPOS evidentirao. Prema podacima iz Katastra, zakupac vile na ovoj adresi je poznati muzičar Goran Bregović. Prema evidenciji DIPOS-a, vila ima 652 kvadrata, a revizori su ustanovila da je stvarna površina 942 metra kvadratna. Ovaj primer u izveštaju se navodi kao ilustracija teze da država ne vodi urednu evidenciju o svojoj imovini i da su u nekoliko slučaja zakupci nadogradnjom povećavali kvadraturu. Budući da je u Katastru upisana manja kvadratura, to može da znači da zakupac plaća manji porez na imovinu.

Na spisku stanara DIPOS-ovih vila je i Slobodan Ranković, sin Aleksandra Rankovića, zatim izvesni Dragan Tomić i Milan Milutinović. Na opštini Stari grad kao DIPOS-ov klijent vodi se bivši diplomata Zoran Janaćković koji je preminuo u aprilu ove godine.

Milorad Vučelić, nekadašnji istaknuti državni funkcioner i današnji glavni urednik lista Pečat, takođe koristi kuću u državnom vlasništvu u Diplomatskoj koloniji, u kojoj je i sedište nedeljnika „Pečat”. U Agenciji za privredne registre na istoj adresi registrovano je izdavačko preduzeće „Naš pečat”, čiji je zakonski zastupnik Milorad Vučelić.

Mohamed Dahlan, lični savetnik prestolonaslednika Abu Dabija, koji je od predsednika Tomislava Nikolića dobio orden jer je posredovao povezivanju Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, takođe je na spisku DIPOS-ovih klijenata. Prema saznanjima Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN), Dahlan luksuznu vilu na Dedinju (adresa poznata redakciji) iznajmljuje za 3.000 evra mesečno.

Prema našim saznanjima, predsednik opštine Savski venac Dušan Dinčić upisan je kao vlasnik jednog od objekata u Čakorskoj ulici.

Republika Srbija je, inače, DIPOS-u dala na privremeno korišćenje, upravljanje i održavanje nekretnina u državnom vlasništvu, koje se uglavnom nalaze na luksuznim lokacijama. Prvenstveno za smeštaj diplomatsko-konzularnih predstavništava. Međutim, revizori su utvrdili da je diplomatama izdato svega 16 odsto objekata. Ipak,  u ukupnim prihodima od zakupa, diplomate učestvuju sa čak 68 odsto. To znači da ostali zakupci ili ne plaćaju ili su im krije znatno manje od diplomatskih.

Prema izveštaju revizora na kraju juna 2009. godine DIPOS je raspolagao sa 445 nekretnina (159 vila, 202 stana, 27 jedinica poslovnog prostora i 57 garaža). Međutim, prema podacima Republičke direkcije za imovinu DIPOS raspolaže sa 78 objekata više. Tačnije, koristi ukupno 523 nepokretnosti. Do ovog neslaganja došlo je, kako su revizori uočili, zbog loše evidencije.

Kako je svojevremeno izjavljivao Miloš Lončar, bivši direktor DIPOS-a, ova firma izgubila je nekoliko stotina vila i stanova koji su pripadali državi. Oni su poklanjani ili prodavani u bescenje. Poznat je primer prodaje vile na Dedinju – nekadašnje kineske ambasade, na adresi Užička 32, koja je samo dva dana pred bombardovanje prodata nekadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću za 10.000 nemačkih maraka. Danas se u Katastru kao vlasnik na ovoj parceli vodi of šor firma Dorint sa Kipra. Mirjana Marković i Marija Milošević  i dan-danas, prema Katastru, imaju i pravo korišćenja na vilu u Tolstojevoj 33.  Iz ove vile Mira Marković napustila je zemlju u februaru 2003. godine.  U toj vili živeo je i u njoj uhapšen i Sreten Jocić,zvani Joca Amsterdam. U javnosti se spekulisalo da je Jocić od Miloševićevih kupio vilu za tri miliona evra. Ipak, prema podacima iz Katastra, kao vlasnik vile na ovoj adresi i dalje se vodi Mirjana Marković.

Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju, kaže da je DIPOS krajem devedesetih godina i osnovan da bi se sakrilo da je nekoliko stotina nekretnina otišlo u ruke privatnih vlasnika koji nemaju nikakve veze sa diplomatijom. Tada je, podseća naš sagovornik, likvidirano Diplomatsko stambeno preduzeće, osnovan DIPOS da bi se zabašurilo ko je sve po bagatelnim cenama ili džabe uspeo da se useli u luksuzne vile.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Od jedne ugradnje silikona plate kiriju za pet meseci

Izvor: Politika, 14.Avg.2015, 09:01

Privatnoj klinici „Avicena primal”, koja se bavi estetskom hirurgijom, a hvali se pacijentima sa estrade, DIPOS smanjio zakupninu zbog loše finansijske situacije..Uprkos tome što ovo preduzeće odbija da objavi spisak stanara luksuznih vila koje država sprema za prodaju, polako se otkrivaju zvučna...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.