Izvor: B92, 10.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Golubović pisac-kriminalac

Beograd -- Pored Milorada Ulemeka Legija, Srbija će uskoro dobiti još jednog pisca kriminalca koji autobiografiju piše iza zatvorskih rešetaka.

Naime, Kristijan Golubović, osuđen na četiri i po godine zatvora zbog iznude i nedozvoljenog posedovanja oružja, u intervjuu na jagodinskoj televiziji Palma plus, između ostalog, najavio je svoju knjigu, i kopmentarisao svoj sudski proces. Pored ostalog gledaoci su mogli da čuju i ovo.

"Znate li vi koliko se droge na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << beogradskim ulicama proda preko klošara - tona. A pojedinci , pojedinci kao mi ako radimo taj posao, mi nećemo moći kilo da prodamo za mesec dana , i sve će oči biti uprte u nas", rekao je Golubović.

Kristijan, dugogodišnji prijatelj Milorada Lukovića Legije, sa kojim je jedno vreme proveo i u Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, pod komandom Željka Ražnatovića Arkana, govorio je kako je Arkana svojevremeno upozoravao da će ga ubiti, na šta se Arkan smejao.

"On je čovek mogao da ima kineski zid ljudi oko sebe, fascinantno harizmatičan, nikakve on posebne nije imao kvalitete kriminalne, verujte mi", rekao je Golbović na Palmi plus.

Golubović sebe ne smatra kriminalcem i ako je više od trećine života proveo po svetskim zatvorima. "Pa, nisam ja član neke mafije. Ja sam jednostavno institucija za sebe. Ja mogu da odredim da li će neko da bude u nekoj kriminalnoj bandi sa mnom, ili u nekoj poslovnoj grupi sa mnom, znači ja sam institucija."

"Može svako umišljati da je institucija, ali kada mediji njega pretvaraju u instituciju, kada se javno obraća kao institucija da pokaže svoju lestvicu vrednosti, onda mi znamo da nismo daleko od onih dana kada je ovde pronunsirano da su junaci nasih dana znaci zločinci. Ne bi on bio u medijima, ne bi slao poruku u javnosti i svoju lestvicu vrednosti uspostavljao kao nešto važno da nemamo taj kontekst društva koji je sporan, kriminalizovan koji je još u starim matricama", smatra sociolog Ratko Božović.

Autor intervjua Stevan Grkinić, ne smatra da je televizija Palma uticala na popularizaciju Kristijana Golubovića niti njegovih stavova.

"Nekoliko puta sam insistirao u razgovoru sa K.G da on jasno kaže, jasno poruči da put kojim je on krenuo nije put kojim treba da idu mladi ljudi. Ne znam kako je ko shvatio njegove poruke i celu priču, ali još jednom ponavljam, poruka svima je da se kriminal ne isplati, što je on ponovio nekoliko puta u svojoj emisiji", kaže Grkinić.

Autor filma Vidimo se u čitulji Vojislav Tufegdžić, smatra da su ovakve emisije i intervjui sa osuđenicima uobičajeni u svetu, ali da tokom razgovora uvek treba da postoji granica dozvoljenog.

"Postoji neophodna mera u tome koliko prostora i koliko kvalitete može da se pruži nekom sagovorniku s obzirom na to kakve su njegove pozicije i šta ima da kaže. Kristijan je očigledno dobio znatan prostor. Mi sad ne možemo da sudimo njega, možemo da sudimo, uslovno rečeno sa nekog etičkog stanovišta one koji su mu dali prostor da promoviše i svoju knjigu. Bez obzira na domet gledanosti te televizije i na broj publike, jeste ružno što se ta poruka šalje", smatra Tufegdžić.

Golubović je uhapšen u decembru 2003.će godine u Grčkoj, samo nekoliko dana pošto je izašao iz zatvora Malandrino, u kojem je izdržavao kaznu zbog krađa i ulične pljačke, i deportovan u Srbiju, gde je osuđen. Od 2005. godine je na ozdržavanju kazne u Zabeli kod Požarevca. Iz grčkog zatvora „Malandrino" pušten je posle četiri godine od dosuđenih 14, 5 godina.

Početkom 1999. godine sud u Atini osudio ga je, kao šef jugoslovenske bande, zbog krađe dva mercedesa, organizovanog kriminala i ulične pljačke. Kristijan je poznat i policijama Nemačke, Italije i Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.