Izvor: B92, 18.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Gazela čeka izbore

Beograd -- Rekonstrukcija najprometnijeg mosta u Beogradu i Srbiji, Gazele, po svemu sudeći neće početi u narednih godinu dana.

Razlog je pad Vlade, jer ugovori o zajmovima s Evropskom investicionom bankom za obnovu i razvoj nisu ratifikovani u Skupštini Srbije. Kako parlament sada ne funkcioniše, obnova beogradskog mosta moraće da sačeka novi saziv Skupštine.

U međuvremenu, radovi na obnovi Gazele su poskupeli i to za čak 50 odsto, zbog veće cene gvožđa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ostalog materijala.

S padom Vlade Srbije, u vodu su pali i neophodni radovi na najprometnijem beogradskom mostu Gazela.

Sanacija mosta, koja je bila hitna još pre šest godina, moraće da sačeka formiranje novog saziva parlamenta.

Novonastala situacija najviše je pogodila vozače.

Direktor komiteta za bezbednost u sabraćaju Damir Okanović kaže da odlaganje rekonstrukcije Gazele nije dobro iz više razloga.

Između ostalih, Okanović navodi sve učestalije saobraćajne kolapse, a prema njegovim rečima, povećan je i rizik po bezbednost u saobraćaju.

On podseća na skorašnju oluju koja je srušila veliki putokaz na mostu.

"Mi smo imali situaciju da je tamo pre dve nedelje pao portal sa saobraćajnom signalizacijom, težak dve i po tone, pukim slučajem tamo niko nije stradao. Dakle, to je jedan vid opomene, moramo da razmišljamo o tome. Ova država svakodnevno pokazuje da joj nije stalo da zaštiti živote građana, nacrt zakon o bezbednosti u saobraćaju čeka više od tri godine da se usvoji. Izvesno je da ćemo ga čekati još godinu dana, a to nije dobro", kazao je Okanović.

Ni Pančevački most, koji je trebalo da bude potpuno rekonstruisan još prošle godine, neće biti završen ovog proleća, jer još čeka izvođače radova.

Pobednik na tenderu u prvoj fazi saniraće čeličnu konstrukciju ispod kolovoza i železničku konstrukciju.

Ako se sme verovati gradskim ocima, obnova Pančevačkog mosta počeće početkom leta, a biće završena krajem godine.

"Po završetku tendera, odnosno u narednih dva do tri meseca, doći će do zaključenja ugovora sa ponuđačima, to je otvoreni, međunarodni tender i mi očekujemo da će sanacija biti završena jer je to neophodno da bi se ušlo u rekonstrukciju mosta", kazao je Boris Ranković, direktor Direkcije za građevinko zemljište.

Saobraćajnim gužvama dolivaju ulje na vatru i obnova i rekonstrukcija starog Savskog mosta i Južnog bulevara, koje još nisu završene.

Kao i obično, nadležni za te poslove, kašnjenje radova opravdavaju lošim vremenskim uslovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.