Izvor: RTS, 20.Avg.2022, 09:09

Humanost na delu jedne mesarke i jednog pekara - ko može besplatno da omrsi brk

Nada mesarka organizuje akcije i za sve dobrovoljne davaoce krvi daje obrok zahvalnosti. Mijailoviće imaju pekaru i daju besplatan obrok svim trudnicama koje uđu u njihovu pekaru.
Nadu mesarku sa Cvetkove pijace sugrađani znaju ne samo po roštilju i pečenju. Izbrojala je da je više od 40 puta dobrovoljno dala krv. Koliko dobrotvornih akcija je organizovala - to je odavno prestala da broji. 

Nada Vujnović, mesarka kaže da je pre dvadesetak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina došla na ideju da malo podstakne ljude da daju krv i samim tim organizuje akcije i svi davaoci imaju obrok kod nje, obrok zahvalnosti.
Lekcije zahvalnosti i humanosti novosadski osnovci dobijaju od učiteljice Tatjane Đuričić. Nadaleko su poznate njene akcije u kojima zajedno sa đacima za najugroženije porodice prikuplja namirnice, garderobu, školski pribor...
"Biti human i razvijati empatiju to je u današnjim vremenima, mislim cilj svakog prosvetnog radnika uz oduševljenje roditelja ukoliko je naravno rezultat vidljiv na dnevnom nivou", napomenula je Tatjana Đuričić, učiteljica OŠ. "Sonja Marinković" iz Novog Sada.
Na dnevnom nivou svoju humanost dokazuje i jedna zemunska pekara. Vlasnike je dugo pratila loša sreća, a kada im se konačno osmehnula, odlučili su da malim znacima pažnje obraduju svoje sugrađanke.
Godine braka bez dece i mnogobrojne neuspešne vantelesne oplodnje navele su Mijailoviće da nagrade trudnice.
"Srećko je došao posle 18 godina i 248 dana kako je suprug izračunao tačno u dan. Kada sam ja ostala trudna 2014. moj suprug je odlučio da učinimo nešto dobro za naše trudnice koje prolaze kraj naše pekare da im darujemo pitu krompirušu za jedan dinar. Zašto baš krompirušu, zato što je moj suprug iz Ivanjice a tamo je naravno najbolji krompir", napomenula je Višeslava Mijailović, vlasnica pekare.
Najbolje među nama lako prepoznamo, ali ne treba da ih zaboravimo. Jedan dan u godini ih pomenemo, a 364 dana imamo na raspolaganju da priskočimo i pridružimo se njihovim humanim akcijama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.