Humanost mladih Nišlija

Izvor: RTS, 22.Sep.2013, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanost mladih Nišlija

Nacionalnoj kampanji za podršku programu trasnplantacije priključili su se mladi iz Niša koju su u akciji "Izjasni se" podelili nekoliko desetina donor kartica.

Sa pet davalaca organa, koliko Srbija ima na milion stanovnika, daleko smo iza pojedinih zemalja, poput Španije koja ih ima sedam puta više. Osim svesti o zaveštanju organa, u toj zemlji postoji zakon o takozvanoj prećutnoj saglasnosti, koja podrazumeva da je svako ko se drugačije ne izjasni, davalac organa posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << moždane smrti.

Nacionalnoj kampanji za podršku programu trasnplanatcije priključili su se mladi iz Niša koju su u akciji "Izjasni se" podelili nekoliko desetina donor kartica. Među onima koji su ih potpisali bile su i fudbalerke niškog "Mašinca".

Fudbaler Milica Stojanović, kaže da je lepo biti human i da želi da pomogne.

O postojećoj zakonskoj regulativi, mladima u Nišu govorila je ministarka zdravlja. Za uvođenjem tzv. prećutne saglasnosti neophodni su, kako je istakla, određeni preduslovi.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović ukazuje da još treba da se radi na podizanju svesti pa onda krenuti sa zakonom, jer zakon može sebe kompromitovati, a to nije polje gde se to sme dozvoliti.

Miroslav Živković, sa Kliničkog centra Niš kaže biće lakše ali u toj situaciji mora se tražiti saglasnost porodice.

Od početka godine u Nišu je bilo 10 moždanih smrti, a članovi šest porodica bili su humani i solidarni. 

Biljani Tolić iz Niša i Goranu nihajlociću iz Leskovca bubrege je dao isti donor.

Biljana kaže da još nije svesna da je produžila sebi život, a Goran navodi da bi svakom  preporučio da donira organe.

Stručnjaci tvrde da bi broj potencijalnih donora bio povećan kada bi svi pacijenti koji dožive moždanu smrt, morali na obaveznu obdukciju, kao što je to u Hrvatskoj.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Humanost na delu: Niške fudbalerke zaveštale organe

Izvor: Vesti-online.com, 23.Sep.2013, 14:53

Nacionalnoj kampanji za podršku programu transplantacije priključili su se mladi iz Nacionalnoj kampanji za podršku programu transplanatcije priključili su se mladi iz Niša koju su u akciji "Izjasni se" podelili nekoliko desetina donor kartica. Među onima koji su ih potpisali bile su i fudbalerke...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.