Humanitarni bal za pomoć obolelima od raka

Izvor: RTS, 01.Dec.2019, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarni bal za pomoć obolelima od raka

Humanitarna organizacija "Belhospis" 15 godina besplatno brine o najtežim onkološkim bolesnicima, a finansiraju se isključivo iz donacija i dobrotvornih akcija. Jedna od njih je dobrotvorni bal, koji je sinoć održan u glavnom gradu.
Kada je onkološkim pacijentima najteže, o njima brine i Belhospis tim. Čine ga – lekari, medicinske sestare, psihosocijalni tim, volonteri.

"Ove godine prikupljamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novac da bi mogli i dalje da pružamo usluge kućnih poseta za članove porodica i pacijente koji su oboleli od raka. Imamo i novu uslugu dnevnog centra, u kome smo pružili uslugu preko 62 pacijenta, 120 porodica", navodi Vera Madžgalj iz Belhospis centara za palijativno zbrinjavanje i palijativnu medicinu.
To je dovoljan motiv mnogima da im pomognu.
"Mislim da nema bitnije stvari u zdravstvu od te palijativne nege. Nažalost je skrajnuto za te neke druge stvari se izlažu sredsva, jer je aktuelno izlečiti ljudi, a šta se dešava kada je kraj", navodi Bojana Stefanović, glumica.
Glumac Žarko Stepanov navodi da je život samo jedan, da brzo prođe i da svako od nas treba da pomogne ljudima koji su bolesni jer kako kaže – tek onda shvatimo koliko je život vredan
Finansiraju se putem donacija, a najveću podršku pružaju im oni u čijim je zemljama je palijativna medicina odavno zaživela.
"Kada sam došla u Srbiju, čula sam za 'Belhospis'. Svima nama je u nekom periodu života potrebna neka pomoć, a naročito kada smo bolesni. Ova organizacija pomaže ljudi u njihovim poslednjim danima života", navodi Rut Stjuart, ambasadorka Australije u Srbiji.
Svake godine prema podacima Instituta Batut u Srbiji od raka oboli oko 36.000 ljudi, a umre više oko 20.000 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.