Izvor: B92, 22.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarna akcija Vlada Divca

Beograd -- Akcija "Možeš i ti" ima za cilj da prikupi novac kojim bi se obezbedilo utočište za 7.850 najugroženijih izbeglica u Srbiji.

Sinoćnom donatorskom večerom u Belom dvoru počeo je program kojim najuspešniji srpski košarkaš Vlade Divac završava košarkašku, a započinje profesionalnu humanitarnu karijeru. Divac je u Poligrafu B92 objasnio da je osnovni moto ove akcije da svako ko želi uzme učešće i spram svojih mogućnosti pomogne ugroženim izbeglicama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Pokušavam da dignem pažnju ovde i u svetu da ljudi koji su izbegli pre petnaestak godina iz svojih kuća, još uvek žive u nehumanim uslovima i da smo ih na neki način zaboravili. Možemo da se udružimo svi na neki način da im pomognemo, otkupom napuštenih seoskih domaćinstava kojih u Srbiji ima veoma mnogo na raznim lokacijama", rekao je Divac.

Program se nastavlja večeras u 20 sati ispred Doma narodne skupštine, velikom žurkom na kojoj će učestvovati brojne muzičke i sportske zvezde iz zemlje i sveta.

Divac u nedelju "Plavim vozom" putuje u Prijepolje, gde će otvoriti svoj muzej i poslednjim košem završiti košarkašku karijeru.

"Da nije vas, večeras ne bi bilo svetla"

Na dobrotvornom prijemu u Belom dvoru u Beogradu, koji je princ Aleksandar Karađorđević noćas priredio povodom završetka igračke karijere srpskog košarkaškog asa Vlada Divca, prikupljeno je 70.000 evra, saopšteno je posle manifestacije.

Prijem je protekao u znaku nestanka struje, zbog kojeg je početak večere kasnio sat i po, a od ličnosti iz političkog života viđeni su samo predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković i supruga ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, Ružica Đinđić.

Među brojnim zvanicama bili su bivši Divčevi saigrači iz reprezentacije Jugoslavije i NBA lige - Aleksandar Đorđević, Žarko Paspalj, Predrag Danilović, Toni Kukoč, Saša Vujačić, Predrag Stojaković, Bob Džekson, Kris Veber, Saraus Marčuljonis, Skot Polard, Glen Rajs i Panazatis Fasuljas.

Struja je, usled kvara na lokalnoj trafo-stanici, nestala oko 19.45 a došla je u 21.15, samo nekoliko minuta pošto je završeno montiranje agregata. Predstavnici protokola su rekli Beti da je agregat donet sa strane, ali nisu umeli da kažu ima li Beli dvor sopstveni agregat.

Preko govornog automata na info-telefonu Elektrodistribucije Beograd, emitovano je saopštenje da je zbog kvara bez struje ostao veći deo Savskog venca, kao i deo Voždovca.

Vlade Divac je sa suprugom Snežanom stigao ispred Belog dvora nešto posle 20 sati. Ulaz je bio osvetljen svećama, kao i ceo dvor, a kada su blicevi fotoreportera počeli da sevaju, Divac je rekao: "Da nije vas, večeras ne bi bilo svetla".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.