Izvor: RTS, 23.Jul.2021, 11:48

Humani vatrogasac, koji je pomogao lečenje malog Gavrila, posetio Hilandar i Solun

Vatrogasna služba Soluna i bratstvo manastira Hilandar nedavno su ugostili humanog vatrogasca Đorđa Vukićevića, njegovu porodicu i starešine i iskoristili priliku da na taj način iskažu priznanje i nagrade dobrotu jednog mladog čoveka, u nadi da će se i u budućnosti događati humani podvizi.
Đorđe Vukićević je, po povratku u Srbiju, rekao za Prvi program Radio Beograda da je poseta Solunu i Svetoj Gori nesvakidašnje iskustvo.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Zaista jedno neprocenjivo iskustvo i želeo bih da se na tome zahvalim vatrogascima Soluna i, pre svega, igumanu manastira Hilandar, ocu Metodiju, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije koji su me podržali i omogućili da otputujem za Grčku. Mnogo događaja je bilo upriličeno tokom našeg boravka u Solunu, obišli smo grad, Aristotelov trg, solunsku tvrđavu, kao i crkve Svetog Dimitrija, Svetog Grigorija i Svetu Sofiju, ali najlepši trenutak tokom našeg boravka bio je odlazak u manastir Hilandar", rekao je Vukićević.
Otac Metodije, iguman Hilandara, koji je bio i glavni inicijator posete naših vatrogasaca Solunu, poklonio je Vukićeviću ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice.
"Od monaha smo dobili reči hvale i podrške i iskreno smo im zahvalni na tome. Oni u manstiru žive neki drugi život, poseban, koji mi svi želimo da vidimo i osetimo. Razgovor sa njima je dragocen. Imali smo tu retku priliku da prisustvujemo njihovim liturgijama, vidimo kolika je njihova snaga i vera, a to vam daje motivaciju za ono što predstoji u daljem životu. Ronaldova kapitenska traka bi za mene značila samo suvenir, i ja sam nekada bio sportista, ali, hvala bogu, ona je iskorišćena da se spasi nečiji život, pogotovo što je ovog puta to bilo dete i to je svakako neprocenjivo za mene", navodi Đorđe, uz želju da ponovo poseti ovu našu svetinju.
Priznanje je stiglo i od strane kolega vatrogasaca iz Soluna. Đorđe je na prigodnoj svečanosti nagrađen i značkom koja se daje grčkim vatrogascima samo u izuzetnim prilikama. Ovo je bila prilika da razmene iskustva naših i grčkih vatrogasaca.
"Posao vatrogasaca je isti, požrtvovan i zahtevan, gde god da živite. Naše kolege u Grčkoj imaju više problema i izazova sa šumskim požarima, bore se sa vatrom svake godine. Mi smo naučili nešto od njih, nadam se da su i oni naučili nešto od nas. Pokušaćemo da primenimo i pokažemo na terenu ono što smo saznali iz razgovora sa njima. Naše kolege, vatrogasci iz Soluna, bili su sjajni domaćini. Nadamo se da će se i nama ukazati prilika da ih ugostimo kod nas u Beogradu i uzvratimo im za predivno gostoprimstvo koje su nam pružili", istakao je Vukićević.
Vatrogasac Đorđe Vukićević je privukao pažnju javnosti zbog svog humanog gesta koji je usledio nakon što je fudbaler Portugalije Kristijano Ronaldo, ne slažući se sa odlukom sudije pred kraj utakmice protiv naše reprezentacije, bacio kapitensku traku ispred našeg vatrogasca.
Ronaldo nije zahtevao da mu bude vraćena i ona je ponuđena na aukciji kako bi se prikupio potreban novac za lečenje osmomesečnog Gavrila Đurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije.
Ovaj događaj je pokrenuo humanost kod ostalih građana Srbije i u kratkom vremenskom roku je prikupljen novac za lečenje malog Gavrila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.