Hrvatski policajac u srpskom udžbeniku

Izvor: Politika, 22.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski policajac u srpskom udžbeniku

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva optužio druge izdavače školskih knjiga da preuzimaju njihova idejna rešenja, kao i da preuzimaju delove udžbenika koji se koriste u Hrvatskoj, Sloveniji, Nemačkoj…

Nadležni iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva optužili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare druge izdavače školskih knjiga da preuzimaju njihova idejna rešenja, zbog čega su najavili da će uskoro podneti i tužbe protiv nesavesnih kolega.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Rečeno je i da se odomaćilo preuzimanje delova udžbenika koji se koriste u inostranim državama, poput Hrvatske, Slovenije ili Nemačke.

– Novi izdavači preslikavaju koncepcijska i pojedinačna rešenja, od redosleda nastavnih sadržaja, preko naslova poglavlja i ilustracija, do tekstova koji nisu u programu – rekao je Radoš Ljušić, direktor i glavni urednik, dodavši da Zavod ne žali što je izgubio monopol na izdavanje udžbenika i da smatra da je konkurencija pozitivna ukoliko doprinosi poboljšanju kvaliteta.

On je naveo da je očigledan primer krađe autorskog dela kratka muzička kompozicija Zorislave Vasiljević „Zvuk-ton”, koja je namenski pisana za Zavodov udžbenik iz muzičkog i nije sadržana u programu za prvi razred, a koju, po njegovim rečima, neovlašćeno preuzimaju autori udžbenika iz „Kreativnog centra”.

– Iznenađena sam optužbom ljudi iz Zavoda, jer nisam čula da je muzička kompozicija rezervisana isključivo za jednog izdavača. Čudi me što kolege iz Zavoda nisu reagovale ranije, jer udžbenik se koristi već godinu dana, kao ni zašto se nisu obratili nama – odgovara na ove optužbe Slađana Ilić, urednik u izdavačkoj kući „Kreativni centar”.

Ljušić je naglasio da vodeći hrvatski izdavač udžbenika, „Školska knjiga”, nastupa pod imenom BIGZ-a i da su pojedini udžbenici, kao na primer Tehničko obrazovanje za peti razred, ova dva izdavača – istovetni.

– Ovlašni uvid u knjige iz matematike za drugi i četvrti razred pokazao je da su BIGZ-ovi udžbenici bukvalno preslikani uz neznatne izmene u geografskim i ličnim imenima, na primer Žare umesto Mrkonje ili Lazarevac umesto Županje – kaže Ljušić.

U preslikavanju i prepisivanju autorima se potkradaju greške, ističu urednici iz Zavoda za udžbenike. Tako je u BIGZ-ovom udžbeniku za tehničko obrazovanje za peti razred saobraćajac koji je prikazan na ilustraciji u hrvatskoj uniformi, dok je traka vremena koja je preslikana iz Zavodovog udžbenika za prirodu i društvo u izdanju „Eduke” nacrtana naopako – od 21. veka do 12. veka, umesto obrnuto.

Mirjana Miloradović, direktor „BIGZ pablišinga”, kaže da za sada ne želi da komentariše primedbe koje su iznele kolege iz Zavoda za udžbenike, kao i da će sva eventualna razjašnjenja njihovog načina rada izneti na konferenciji za novinare koja će biti održana sutra.

Urednici i autori iz Zavoda istakli su, takođe, da se u školama koriste i udžbenici koji nisu odobreni od Ministarstva prosvete i da ih izdavači nude profesorima uveravajući ih da su knjige u proceduri odobravanja.

– Posebna je tema činjenica da je na teret državnog izdavača ostao sav fond neprofitnih udžbenika, kao što su oni za nacionalne manjine, srednje stručne škole, decu sa posebnim potrebama. Zavod na njima godišnje gubi oko 30 miliona dinara. Niko od privatnih izdavača nije se prihvatio tog posla – kaže Ljušić.

Jelena Beoković

-----------------------------------------------------------

Do 5. maja predaja rukopisa za udžbenike

Ministarstvo prosvete raspisalo je konkurs za izdavanje udžbenika od prvog do petog razreda osnovne škole i izdavači imaju vremena da do 5. maja predaju novopripremljene rukopise, ali i primerke ranije odobrenih knjiga.

Prijave i konkursni materijal dostavljaju se Ministarstvu prosvete, a spisak odobrenih udžbenika i nastavnih sredstava školama će biti dostavljen do polovine juna, rekla je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Milka Andrić.

Za razliku od prethodnih godina, izdavači su dužni da na konkurs predaju osim novih rukopisa i ranije odobrene udžbenike, koji se već koriste u nastavi, jer se sada udžbenička literatura odobrava na godinu dana.

Ranijih godina odobreni udžbenici su po automatizmu dobijali novo odobrenje, bez ponovne provere.

Odobrene i nove školske udžbenike pregleda komisija sačinjena od predstavnika Ministarstva prosvete, savetnika Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i profesora određenih fakulteta. Komisija predlaže ministru da odobri ili ne odobri udžbenik, drugo nastavno sredstvo, u roku od dva meseca od dana isteka roka za podnošenje prijave, predviđeno je konkursom, ali u Ministarstvu prosvete ističu da će se potruditi da spisak udžbenika bude poznat polovinom juna.

Škole biraju udžbenike na osnovu ponuda izdavačkih kuća i odluku o izboru knjiga donose stručni organi škole, a izdavači su obavezni da, po dobijanju rešenja ministra, štampaju udžbenike.

Tanjug

[objavljeno: 23/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.