Izvor: TangoSix.rs, 13.Mar.2024, 17:01

Hrvatska potpisala ugovor za dodatnih 8 helikoptera UH-60M

U kasarni Lučko, istoimene 94. vazduhoplovne baze, danas je između vlada Hrvatske i SAD potpisan LOA – Letter of Offer and Acceptance za nabavku 8 višenamenskih helikoptera UH-60M Black Hawk namenjenih hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu.
Kako navodi hrvatsko ministarstvo odbrane (MORH), ukupna vrednost ugovora iznosi 273.807.829 američkih dolara. Vlada SAD osigurala je 51 posto potrebnih sredstava, a preostali iznos obezbediće MORH u trogodišnjem budžetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << periodu od 2025. do 2027. godine. Takođe je objavljeno da se isporuka svih helikoptera, pripadajuće opreme i usluga očekuje tokom 2028. godine.
Iz MORH-a napominju da su realizacijom opremanja sa ukupno 12 helikoptera UH-60M Black Hawk ojačane sposobnosti Oružanih snaga Hrvatske, prvenstveno transporta, medicinske evakuacije, traganja i spasavanja, kao i dostizanje prihvaćenih NATO Ciljeva sposobnosti koji se odnose na vazduhoplovne snage za specijalne operacije.
Hrvatski sabor je 23. februara odobrio nabavku osam UH-60M od čega su 4 predmet donacije SAD. Tada je saopšteno da je vrednost ugovora 273,8 miliona dolara, od čega će Pentagon platiti 51 odsto vrednosti što iznosi 139,4 miliona dolara.
Prethodno je Agencija za bezbednosnu i odbrambenu saradnju DSCA (Defense Security Cooperation Agency) Sjedinjenih Država 26. januara saopštila da je Stejt Department doneo odluku da odobri moguću prodaju ovih helikoptera Hrvatskoj po Foreign Military Sale (FMS) liniji. Tada je navedeno da bi procenjena vrednost paketa mogla iznositi do 500 miliona dolara.
Hrvatsko ratno vazduhopovstvo trenutno poseduje 4 UH-60M. Nabavkom dodatnih letelica kompletiraće se eskadrila sa 12 helikoptera kojim će biti zamenjeno 14 sovjetskih Mi-8 koji su prošle godine donirani Ukrajini. Još uvek je u upotrebi i 10 ruskih Mi-171Š čiji resursi ističu u periodu 2026-2027.

The post Hrvatska potpisala ugovor za dodatnih 8 helikoptera UH-60M appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.