Izvor: TangoSix.rs, 19.Jan.2016, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska nastavlja sa nabavkom helikoptera: MUP dobija i AW139

Helikopterska jedinica hrvatske policije sutra će dobiti pojačanje u vidu višenamenskeog helikoptera AW139. Ovaj tip izabran je nakon detaljnog procesa izbora najbolje solucije pre svega za nadzor granica i to će biti prvi AW139 u Hrvatskoj.
Ujedno, to će biti prilika da se u floti hrvatskog MUP-a zamene stariji tipovi helikoptera. Kompanija Finmeccanica objavila je još 17. februara 2015. da je sa hrvatskim Ministarstvom unutrašnjih poslova potpisan ugovor >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << o kupovini jednog dvomotornog višenamenskog helikoptera AW139.
Konfiguracija za hrvatsku policiju obuhvata infracrveni sistem za osmatranje prednje polusfere (FLIR) poslednje generacije, sistem video linka sa visokom rezolucijom, svetla za potragu, dizalicu za spasavanje kao i kabinsku konzolu za planiranje misije. Helikopter će biti upotrebljavan uglavnom za operacije kontrole granica koje će uključivati i zadatke iznad akvatorije.
Ugovorom je obuhvaćena i obuka 6 pilota i 13 tehničara. Cena paketa je 16 miliona evra a do 2020. moguće je da će hrvatski MUP dobiti još helikoptera AW139. Gotovo 3/4 sredstava obezbedila je Evropska Unija za opremanje MUP-a Hrvatske u periodu 2014-2020.
Helikopterska jedinica MUP-a Hrvatske do danas je raspolagala sa jednim višenamenskim helikopterom AB-212, dva laka višenamenska helikoptera Bell 206-3, jednim Bell 206B. Tu su i helikopteri EC135P2+ od kojih je prvi primljen u upotrebu krajem oktobra 2013. i koji je koštao oko 9 miliona evra. Bio je to polovan helikopter sa svega 20 sati naleta prvobitno namenjen španskoj civilnoj gardi i koji je stajao uskladišten od 2008. godine. Na dan promocije prvog EC135 za hrvatsku policiju potpisan je ugovor za drugi helikopter u vrednosti od skoro 6,9 miliona evra. Isporučen je već 28. novembra 2013. a helikopter je takođe bio polovan.
The post Hrvatska nastavlja sa nabavkom helikoptera: MUP dobija i AW139 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Foto reportaža: Još jedan novi helikopter sleteo u Zagreb

Izvor: TangoSix.rs, 20.Jan.2016, 16:46

Kako smo sinoć i javili, Hrvatska se ne zaustavlja kada je planski i odgovoran odnos prema zanavljanju sopstvenog vazduhoplovstva u pitanju..Helikopterska jedinica hrvatskog MUP-a danas je tako brojnija za još jedan helikopter – Finmeccanikin AW139..Posle nabavke dva Airbus Helicopters EC-135, AW139...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.