Hrvatska akro-grupa ove godine na RIAT-u, Srbija sve manje prisutna na međunarodnim aeromitinzima

Izvor: TangoSix.rs, 22.Apr.2016, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska akro-grupa ove godine na RIAT-u, Srbija sve manje prisutna na međunarodnim aeromitinzima

Akro-grupa hrvatskog Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane ’’Krila Oluje’’ učestvovaće na ovogodišnjem RIAT (Royal International Air Tatoo) koji će se održati od 8-10. jula u vazduhoplovnoj bazi Fairford a biće to prvo pojavljivanje Hrvatske na nekom aeromitingu u Ujedinjenom Kraljevstvu.
RIAT je jedan od najvećih (ako ne i najveći) ovakav događaj u svetu a organizatori se svaki put potrude da privuku što veći broj zemalja i vazduhoplova. >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Može se reći da je u pitanju najkvalitetniji događaj ove vrste na planeti.
Hrvatska će tako postati 56. država koja će učestvovati na RIAT-u od kako je ova manifestacija ustanovljena 1971. godine.
Nova postava “Krila Oluje“ na aeromitingu CIAV-2015. / Foto: Dragan TrifunovićPored 7 školskih turboelisnih aviona PC-9M iz sastava eskadrile aviona 93. vazduhoplovne baze Zadar od kojih će 6 leteti a jedan biti rezerva, na RIAT-u će u statičkoj izložbi posetioci moći videti i srednji transportno-borbeni helikopter Mi-171Š u kome će stići logistička podrška hrvatskoj akro-grupi.
’’Krila Oluje’’ osnovani su avgusta 2005. ali svoj prvi neslužbeni nastup imaju jula prethodne godine. Od svog nastanka učestvovali su na svim značajnijim aeromitinzima i događajima kako u Hrvatskoj tako i po Evropi.
Njihovi veoma interesantni nastupi sa 5 ili 6 aviona mogli su se videti preko 40 puta na međunarodnim aeromitinzima u Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji, Belgiji, Turskoj, Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Slovačkoj Italiji, Austriji, Češkoj, Poljskoj. Do sada su na događajima u Hrvatskoj imali oko 70 nastupa.
Početkom 2015. godine skoro svi piloti akro-grupe su kolektivno napustili HRZ i otišli u Katar gde će raditi kao instruktori letenja. Ostao je samo jedan pilot a ubrzo mu se pridružilo 5 novih kako bi se obnovio letački kadar. Nova postava je nakon 2,5 meseca obuke i trenaže prvi nastup na jednom većem aeromitingu imala jula meseca u Varaždinu.

Srbija?Na zvaničnom sajtu RIAT-a nalazi se spisak država koje će učestvovati tj. spisak onih zemalja koje su potvrdile svoje prisustvo. Tu je i lista sa državama koje su pozvane a interesantno je da se među njima nalazi i Srbija. Za sada nema informacija da bi naši vojni avioni mogli doleteti u UK s obzirom u kakvom stanju se nalazi ovaj vid naše vojske.
RV i PVO Vojske Srbije poslednjih godina nije često učestvovalo na međunarodnim aeromitinzima u inostranstvu. Sve lošije stanje tehnike, isticanje životnog veka kao i resursa uticali su na to da npr. prošle godine nijedan naš vojni avion nije poslat na neki od evropskih vazduhoplovnih događaja.
Ponos Srbije na međunarodnim aeromitinzima nekoliko godina bili su nastupi majora Miodraga Ristića-Rice na jurišniku J-22 “Orao“.2014. godine jedino inostrano gostovanje RV i PVO bilo je u Danskoj kada je na statici u vazduhoplovnoj bazi Karup prikazan naš transportni avion An-26. Prethodna 2013. godina bila je nešto bolja sa odlascima na aeromitinge u Austriji (Celtveg sa An-26) i Mađarskoj (Kečkemet sa An-26).
U periodu od 2006. do 2013. srpski avioni, pretežno školsko-borbeni G-4, jurišni Orao i transporter An-26 bili su uglavnom redovni posetioci aeromitinga u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, sa povremenim odlascima u Rumuniju, Nemačku, Tursku i Dansku.
I na domaćim aeromitinzima, Danu avijacije i otvorenim danima još od međunarodnog aeromitinga Batajnica-2012. moglo se primetiti slabije učešće vazduhoplova u letačkom programu a izuzetak predstavlja vojna parada koja je održana oktobra 2014.
The post Hrvatska akro-grupa ove godine na RIAT-u, Srbija sve manje prisutna na međunarodnim aeromitinzima appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.