Hrana za sve u Smederevu

Izvor: B92, 11.Avg.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrana za sve" u Smederevu

Smederevo -- Donacijom od blizu 10 tona zamrznute boranije kompanija "Frikom" priključila se akciji Fonda B92 "Hrana za sve".

"Frikomova" donacija biće raspoređena na sve narodne kuhinje koje imaju mogućnost skladištenja i čuvanja zamrznute hrane, a prva ispostava od 300 kilograma ovog povrća stigla je u narodnu kuhinju u Smederevu.

U narodnoj kuhinji u Smederevu ističu da je svaki doprinos važan, posebno u letnjim mesecima i u vreme kada je hrana sve skuplja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U smederevskoj narodnoj kuhinji dnevno pripremaju oko 1000 obroka. Korisnici kažu da su kuvani obrok i vekna hleba koju svakodnevno dobijaju za njih spas.

Frikom je donirao 10 t zamrznute boranije, B92

U to da je hrana koja se priprema za socijalno ugrožene ukusna uverio se i inicijator akcije "Hrana za sve" i direktor B92 Veran Matić. On kaže da je svaka donacija značajna, posebno s obzirom na sve veća poskupljenja.

Hranu za smederevsku narodnu kuhinju osim donatora obezbeđuje i Dom Crvenog krsta u Maloj Krsni uz pomoć takozvanih dohodovnih projekata u kojima korisnici kuhinje sami proizvode i pripremaju hranu. U plastenicima se gaji povrće, a imaju i mini farme pilića i tovnih svinja.

„Za sve te poslove koji se ovde dešavaju su korisnici koji žive u domu crvenog krsta, a radno su sposobni. Na neki način, nekima je to radna terapija, neki ljudi dobijaju malu nadoknadu, s obzirom da su bez prihoda, to im znači", kaže Radica Stanković , upravnica Doma Crvenog krsta.

Predsednik Upravnog odbora RTV B92 Veran Matić pozvao je sve proizvođače hrane nezadovoljne postojećim cenama, da umesto pretnji da će bacati proizvedenu hranu, namirnice donesu u B92 kako bi poslužila u humane svrhe.

"Ove godine hrana je sve skuplja i kako leto dolazi obično se zatvaraju neke narodne kuhinje upravo zato što postoji puno povrća. Međutim, ova godina je netipična i takvih će biti sve više ili zbog nevremena ili zbog nekih drugih prilika, hrana će postajati sve skuplja, a održavanje narodnih kuhinja sve komplikovanije i teže ", rekao je Matić i dodao da je zbog toga je ovakva Frikomova akcija dosta važna kao i akcije svih drugih kompanija i preduzeća.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BESPLATNE OBROKE UZIMA 8.673 BEOGRAĐANA

Izvor: Kurir, 11.Avg.2010

BEOGRAD - U Beogradu se dnevno pripremaju 8.673 besplatna topla obroka za najugroženije žitelje glavnog grada, izjavio je gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić...On je rekao da se provera broja korisnika obavlja svakih 15 dana, kao i da se na osnovu donetih rešenja taj broj stalno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.