Hotel pretvoren u javni toalet

Izvor: Politika, 03.Nov.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hotel pretvoren u javni toalet

Hotel u centru Pančeva, zdanje koje ima status spomenika kulture od velikog značaja, u vrtlogu privatizacije je od reprezentativnog zdanja postao gradsko ruglo

Pančevo – Kada je 2006. za 3,2 miliona evra prodato preduzeće „Sloboda", koje je u sastavu imalo dva hotela i više od 20 ugostiteljskih objekata, Pančevci su se ponadali da je spasena posrnula firma pod čijim okriljem su decenijama radile ovdašnje kultne kafane. Međutim, konzorcijum vlasnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je „Slobodu" prepustio pančevačkom biznismenu Živku Uzelcu. Pošto pomenuti konzorcijum nije uplaćivao rate Agenciji za privatizaciju, s njim je u januaru 2009. raskinut kupoprodajni ugovor.

Istražni organi su utvrdili da je Uzelac (protiv koga je podneta krivična prijava) uzimao milionske iznose kredita da bi obnovio hotel „Tamiš", ali da je u rekonstrukciju tog zdanja uloženo daleko manje novca. Da bi dobio kredit, Uzelac je založio neke objekte pančevačkog hotelskog preduzeća, među njima i stari hotel „Slobodu", u strogom centru grada.

Banka Inteza, koja je posle davanja zajma Uzelcu nad tim hotelom uspostavila hipoteku prvog reda, pre likvidacije „Slobode", koju je pre petnaestak dana oglasio Trgovinski sud u Pančevu, predala je ovo zdanje AIK banci i tako „izvukla štetu" od davanja zajma Uzelcu. Začuđujuće je da se aktuelni vlasnik hotela AIK banka nije postarala da zgradu, koja je inače spomenik kulture od velikog značaja, barem fizičkim obezbeđenjem zaštiti od daljeg devastiranja. Jer, poslednjih godina, fasada „Slobode" je postala veliki pano za lepljenje plakata, a unutrašnjost stecište beskućnika i narkomana. Kroz razbijene prozore može se videti kako je jedna od najlepših građevina u regionu srozana na nivo javnog toaleta i smetlišta.

Nikola Vlajić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, kaže da njegove arhitekte nisu mogle da uđu u zdanje i načine zapisnik o njegovom stanju, jer se ne zna – gde je ključ. Naš sagovornik dodaje da su, posle protesta građana, inspekcijske službe načinile zapisnik o tragičnom stanju objekta, ali, pošto ga već tri godine svi samo privremeno smatraju svojim, niko ne želi da otklanja posledice i održava zaštićenu građevinu, na šta je po zakonu obavezan.

M. Šašić

[objavljeno: 04/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.