Homen o Šarančićevoj imovini

Izvor: B92, 24.Jun.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen o Šarančićevoj imovini

Beograd -- Protiv bivšeg direktora "Železnica Srbije" Milanka Šarančića biće podnet zahtev za oduzimanje imovine, kaže državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Zahtev će biti podnet imajući u vidu uputstvo republičkog javnog tužioca da se za dela koja se njemu stavljaju na teret obavezno traži finansijska istraga.

"Država će na taj način pokušati da umanji štetu koja je načinjena 'Železnicama' u samom postupku zaključivanja spornog ugovora", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Homen.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno završilo finansijsku istragu protiv Šarančića, članova njegove porodice i svih iz tog javnog preduzeća koji su poslovno bili vezani s njim ili se sumnja da su zajedno učestvovali u nelegalnim poslovima.

Među imovinom koja će najverovatnije biti oduzeta je i službeni stan od 108 kvadratnih metara na Vračaru, koji je Šarančić otkupio pod izuzetno povoljnim uslovima

Protiv Šarančića i trojice njegovih saradnika, koji su uhapšeni 2. juna u Beogradu, Posebno odeljanje Višeg suda u Beogradu vodi istragu zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili "Železnica Srbije" za 1,24 miliona evra kupovinom vozova iz Švedske i Slovenije.

Na teret im se stavlja sporna nabavka šest dizel električnih lokomotiva od slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije "Šveden reil", jer je taj posao mogao da se obavi u Srbiji.

Oni su ostvarili imovinsku korist nezakonitim sprovodjenjem postuka javne nabavke lokomotiva i elektro motornih vozila i uvodjenjem u posao posredničkih firmi, medju kojima se pojavljuju i strana pravna lica.

Istraga se, uz Šarančića, vodi i protiv njegovog bivšeg pomoćnika Zorana Milićevića, direktora sektora za investicije u tom javnom preduzeću Dragoslava Pejčića i Milorada Čelebića, koji je ugovarao posao kupovine lokomotiva preko posredničkih firmi iz Trsta i Londona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.